• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ούτε με τη… δεύτερη χτύπησε τις 900 μονάδες…

    Wall Street


    Η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση ή η πέμπτη ανοδική στις έξι συνεδριάσεις από τις 12 Νοεμβρίου κι έπειτα για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., που δεν κατάφερε να τερματίσει στα υψηλά ενδοσυνεδριακά επίπεδα των 894 μονάδων, αλλά μία μονάδα πιο κάτω, στις 893,37 μονάδες και με κέρδη 0,57%. Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μεταβλητότητα.

    Ενώ θα περίμενε κανείς να ανοίξουν τα πανιά της αγοράς μετά την σύσταση overweight της HSBC, τόσο σήμερα για την πορεία της αγοράς όσο και χθες για τον τραπεζικό κλάδο, η μεταβλητότητα και η δυσκολία προσέγγισης των 900 μονάδων, φαντάζουν μεγάλες. Κι αυτό διότι οι επόμενες στηρίξεις, βραχυπρόθεσμα εντοπίζονται στις 880 μονάδες. Οι συναλλαγές αν και ξεπέρασαν τα 74 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 10 εκατ. ευρώ από την αξία των πακέτων (ΟΤΕ, Eurobank, Ελλάκτωρ), μειώνοντας τον καθαρό τζίρο στα 64 εκατ. ευρώ. Ποσό, το οποίο δεν συνηγορεί στο ότι υπάρχει μαζικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά μετοχών και πως το Χ.Α., ως αναδυόμενο χρηματιστήριο, προς το παρόν, παραμένει ρηχό.

    Το γύρισμα της Alpha Bank από το 1,96 ευρώ στο 1,885 για να κλείσει στα 1,905 ευρώ, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Στη μετοχή άλλαξαν χέρια περισσότερα από 4,9 εκατ. τεμάχια. Σημειωτέον ότι από την Alpha Bank αναμένονται ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν τόσο με το management, όσο και με την πώληση περισσότερων από 12 δις. ευρώ προβληματικών δανείων. Επίσης, η μετοχή έχει ουδέτερη σύσταση από την HSBC.

    Νέα υψηλά, στα 3,13 ευρώ, για την μετοχή της Εθνικής, αλλά και για την Eurobank, στα 0,985 ευρώ. Κέρδη 1,65 για την Πειραιώς, στα 3,176 ευρώ, πολύ κοντά στα υψηλά της, τα 3,18 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν βοήθησαν πολύ. Η άποψη που επικρατεί είναι ότι οι ξένοι διαχειριστές σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους στην πρώτη ευκαιρία, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν ισχυρά κέρδη από την αρχή του χρόνου στα χαρτοφυλάκια τους, προκειμένου να αποκομίσουν υψηλά bonus.

    Άνοδος 1,83% για την Lamda, στα 7,78 ευρώ με 1983 χιλιάδες τεμάχια, λίγο πριν τρέξει η αύξηση κεφαλαίου. Χθες πέρασαν δύο πακέτα από τις πλευρές Γερμανού και Κάτσου στα 7,5 ευρώ. Μικρές απώλειες για Φουρλή, διακινώντας περίπου 31 χιλιάδες τεμάχια, με την αγορά να περιμένει τα αποτελέσματα 9μήνου. Η μετοχή υποχώρησε στα 5,52 ευρώ. Πολύ κοντά στα υψηλά της η ΔΕΗ, στα 3,19, με υψηλό έτους στα 3,22 ευρώ.

    Από τα small caps ξεχώρισε η MLS, λόγω MAIC που θα περιλαμβάνεται σε όλες τις Android συσκευές, με τους επενδυτές, όπως φαίνεται, να βλέπουν πάλι ενδιαφέρον.  Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 20,2%, στο 1,66 ευρώ.

    Κέρδη πάνω από 16% για την ΣΙΔΜΑ, 18% για την Φόρθνετ, 6,7% για τον Λύκο και 3,7% για την ΑS Company.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν πάντως, 40 υποχώρησαν και 69 έκλεισαν με κέρδη.



    ΣΧΟΛΙΑ