• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ούτε η έκθεση της Κομισιόν συγκινεί τους αγοραστές…

    Wall Street


    Μικρού εύρους διακυμάνσεις και κάποιες αναλαμπές σε επιλεγμένες μετοχές, είναι το χαρακτηριστικό της συνεδρίασης στο Χ.Α., όπως εξελίσσεται μέχρι αυτή την ώρα. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί, οριακά όμως, στα επίπεδα των 891 μονάδων και μαζί του περίπου 71 μετοχές, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από άπνοια και περιορισμό επενδυτικών πρωτοβουλιών.

    Απόδειξη, ο χαμηλός τζίρος, αφού μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 37,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία, τα περίπου 9 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα.

    Δηλαδή, οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 28 εκατ. Ευρώ, στοιχείο που επιβεβαιώνει την έλλειψη βάθους της αγοράς. Με εξαίρεση την  αντίδραση που βγαίνει στον ΟΤΕ, οδηγώντας την μετοχή στα 13,83 ευρώ και την μικρού εύρους άνοδο στον Ελλάκτωρα, στο 1,74 ευρώ, λόγω μείωσης ζημιών, όπως προέκυψε από την ανακοίνωση των χθεσινών αποτελεσμάτων, οι επενδυτές, ειδικά οι ξένοι, κατοχυρώνουν ρευστότητα.

    Κέρδη, τα οποία έρχονται από ένα χρηματιστήριο που σημειώνει από τις υψηλότερες αποδόσεις παγκοσμίως, με άνοδο περί το 43% από την αρχή του χρόνου. Η κατοχύρωση κερδών σε καλές τιμές, προφανώς και αποτελεί προαναγγελία υψηλών bonus για τους ξένους διαχειριστές, σημειώνουν οι χρηματιστές.

    Από την άλλη όμως, φαίνεται να περνάει στα ψιλά, όχι μόνο η ενθαρρυντική έκθεση της HSBC για το Χ.Α., αλλά και η έκθεση της Κομισιόν για την Ελληνική οικονομία, που θα ανακοινωθεί αργότερα την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη, αύριο δηλαδή, η κυβέρνηση καταθέτει τον πρώτο της προϋπολογισμό. Η έκθεση της Κομισιόν είναι θετική και θα ανάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση των ANFA’s, ύψους 760 εκατ. ευρώ.

    Το στοίχημα είναι αν θα εγγραφούν στα έσοδα του προϋπολογισμού, κάτι που εμμέσως αποτελεί μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ή αν θα περάσει στις επενδύσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές, όπως πρεσβεύει η Κομισιόν. Το «πράγμα» αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο επόμενο Eurogroup, στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Κατά τα άλλα, όπως προκύπτει από το ταμπλό, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί στις 908 μονάδες, αν και η Alpha Bank δέχεται εντολές αγορών μετά το χαμηλό στο 1,87 ευρώ. Στα 3,06 ευρώ υποχωρεί η Εθνική,, στα 0,98 ευρώ η Eurobank,  ενώ η Πειραιώς πέρασε σε αρνητικό πρόσημο πάλι, στα 3,16 ευρώ. Ταυτόχρονα «ξεκλείδωσε» από το αρνητικό πεδίο ο ΟΠΑΠ, ενώ περιορίζονται οι απώλειες σε Μυτιληναίο, Jumbo, ΕΛΠΕ, Μότορ Όιλ.



    ΣΧΟΛΙΑ