• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ο ΟΤΕ μάζεψε την αγορά από τις 817 μονάδες

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Με άνοιγμα στις 817 μονάδες, χαμηλό στις 816, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. καλύπτει το χαμένο έδαφος μέσα σε λίγα λεπτά και ανακάμπτει στις 826 μονάδες.

    Κυρίως η κίνηση +1,5% στον ΟΤΕ ΟΤΕ -1,54% 14,06 που βγαίνει είναι αρκετή για να καλύψει τις απώλειες άνω του 25 στη ΔΕΗ, αλλά και την οριακή πτώση που εκδηλώνεται στις συστημικές τραπεζικές μετοχές.

    Θετικό γύρισμα και για ΟΠΑΠ, στα 14,11 ευρώ.

    Ταυτόχρονα κίνηση προς τα 17 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή, επιστροφή της Βιοχάλκο στα 3,45 και σταθεροποίηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα επίπεδα των 9,50 ευρώ.

    Οι συναλλαγές στα πρώτα λεπτά ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. ευρώ.

    Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το γεγονός ότι ο S&P βρίσκεται λίγο πριν από την ανακατάληψη των 4.000 μονάδων.

    Ήπιες οι απώλειες στο Μιλάνο, ενώ οι αγορές φαίνεται ότι μετρούν θετικά τη χθεσινή παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Το ιταλικό εξακολουθεί να διαπραγματεύεται πάνω από το ελληνικό, στο 3,56%, έναντι 3,50%.

    Οι λόγοι που η αγορά «αυτονομείται» σε σχέση με το εξωτερικό, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν οι ξένοι traders στους Έλληνες διαχειριστές, είναι διάφοροι και σημαντικοί:

    Σε μία Ευρώπη που ταλανίζεται από την ενεργειακή κρίση πριν καν έρθει ο χειμώνας, κάνουν τον γύρο του κόσμου φωτογραφίες από το ελληνικό καλοκαίρι και την, όπως όλα δείχνουν, επίτευξη, αλλά και υπέρβαση του στόχου για έσοδα ρεκόρ, όπως το 2019 918 δισ. ευρώ). Μάλιστα, οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για τουριστικά έσοδα φέτος περί τα 20 δις. ευρώ, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους tour operators δείχνουν ότι και το 2023 θα είναι μία εξίσου εντυπωσιακή χρονιά.

    Αυτό και μόνο είναι ικανό να συντηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης όταν όλοι συζητούν στην Ευρώπη ότι από το δ΄3μηνο, μπορεί να υπάρξει ύφεση. Οι στόχοι της ανάπτυξης για φέτος, όπως διατυπώνονται από ξένους οίκους κάνουν λόγο για μέσο όρο ανάπτυξης 3,5 – 3,8%.

    Η S&P αποσαφήνισε ότι οι Ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν και μάλιστα έδωσε θετικό outlook από σταθερό πριν.

    Η πολιτική σταθερότητα. Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και η Γαλλία αντιμετωπίζουν σφοδρές πολιτικές εξελίξεις. Η Ιταλία οδηγείται σε εκλογές ανοίγοντας ένα δίμηνο πολιτικής αντιπαράθεσης εν μέσω ενεργειακής θύελλας και πληθωρισμού. Ήδη το Ιταλικό 10ετές ξέφυγε πάνω από το ελληνικό στο 3,68% έναντι 3,60%. Υπό παραίτηση βρίσκεται η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν δυσκολεύεται να συγκροτήσει κυβέρνηση.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, το Χ.Α. δείχνει να φαντάζει ως ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός.

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγει η δημόσια εγγραφή για το 7ετές ομόλογο 100 εκατ. ευρώ της CPLP Shipping Holdings, με τις πληροφορίες να αναφέρονται σε σημαντική υπερκάλυψη (το εύρος απόδοσης του ομολόγου είναι 4,40% έως 4,90%).

    Από σήμερα, οι μετοχές της Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π. είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,02 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

    Από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Mevaco είναι διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής 0,95 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,07 ανά μετοχή στους μετόχους με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: 2,36 ευρώ.

    Από σήμερα, εισάγονται προς διαπραγμάτευση τα 1.604.544 δικαιώματα (ΑΝΔΡΟΔ) της Alpha Trust Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ. συμμετοχής στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 22/7/2022 έως και 1/8/2022, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος 0,0900 ευρώ. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από 22/7/2022 έως και 4/8/2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Xρηματιστήριο: Οι τέσσερις λόγοι που οι short κλείνουν τις θέσεις τους



    ΣΧΟΛΙΑ