Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Μόνο ο ΟΤΕ ξεχωρίζει, νευρικότητα σε τράπεζες και blue chips


Ανοδικά ξεκίνησε, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βομβαρδίζονται από άσχημα οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου.

Στην Ελλάδα, η προσοχή των επενδυτών είναι εστιασμένη στη μετοχή του ΟΤΕ ΟΤΕ -1,76% 12,31 που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου, σύμφωνα με τα οποία ως προς το β’ τρίμηνο προκύπτει μικρή μείωση του τζίρου, αλλά αισθητή αύξηση των καθαρών κερδών ως αποτέλεσμα των περικοπών κόστους στις οποίες προέβη όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση του Μιχάλη Τσαμάζ.

Με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 1,66%, στα 12,86 ευρώ, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε έσοδα €918 εκατ. ευρώ κατά το β’ τρίμηνο του 2020, μειωμένα κατά 3%, λόγω της επίδρασης της πανδημίας σε ορισμένες γραμμές εσόδων, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Ο όμιλος κατέγραψε αύξηση των προσαρμοσμένων EBITDA (AL) κατά 0,8% λόγω δραστικής μείωσης των λειτουργικών εξόδων, ενώ η μείωση εσόδων από τη δραστηριότητα του στην Ελλάδα κυμάνθηκε στο 3,8%. Το lockdown οδήγησε σε μείωση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής κατά 8,8%, σχεδόν το μισό από αυτό λόγω υπηρεσιών roaming, με μείωση εσόδων από υπηρεσίες λιανικής σταθερής κατά 0,9%, με συνεχιζόμενη ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών. Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα €185 εκατ. στο τρίμηνο, αυξημένες κατά 7%, ενώ διατηρείται ο στόχος για ελεύθερες ταμειακές ροές στα €350 εκατ. το 2020.

Η αγορά πραγματοποίησε κίνηση ως τις 642 μονάδες. Η έλλειψη διάθεσης, κυρίως για την ανάληψη ρίσκου, το ευμετάβλητο κλίμα στις αγορές του εξωτερικού, η απουσία βάθους και κυρίως αφηγήματος τέτοιου που θα μπορούσε να οδηγήσει το Χ.Α. πιο ψηλά επιστρέφουν το Χ.Α. στις 636 μονάδες και με συνεχή την εναλλαγή προσήμου.

Πιέσεις βγαίνουν στη Βιοχάλκο, οι οποίες ξεκίνησαν από χθες, πιέζοντας το χαρτί στα 2,38 ευρώ και με απώλειες 1,45%, στην ΕΥΔΑΠ που υποχωρεί στα 6,47 ευρώ, στην Eurobank στα 0,37 και τον Μυτιληναίο στα 8,06 ευρώ.

Νέα υψηλά, ωστόσο, για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 11,70 ευρώ, , κόπωση στα 24 ευρώ για την Coca Cola, , αντίδραση στα 3,94 ευρώ για την ΔΕΗ και στα 16,24 ευρώ, όλα δείχνουν ότι και σήμερα οι επενδυτές επιλέγουν συγκεκριμένα χαρτιά. Στις τράπεζες οι κινήσεις είναι οριακές, με την Alpha να μην έχει διαφύγει τον κίνδυνο της προσέγγισης των νέων χαμηλών, στα 0,539 ευρώ, η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 0,55%, ενώ η Πειραιώς, εκεί που ενισχυόταν 0,92%, πέρασε στο… κόκκινο με απώλειες 0,48%, στο 1,24. Πωλητές βγαίνουν επίσης στην Μότορ Όιλ και τον Ελλάκτωρα.

Στα πρώτα τρία τέταρτα της συνεδρίασης ο τζίρος μόλις που υπερβαίνει τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινούνται, αυτή την ώρα 36 υποχωρούν και μόλις 22 ενισχύονται.


ΣΧΟΛΙΑ