• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Μετοχές γύρισαν στο 2017 και ο γενικός δείκτης στις ευρωεκλογές του Μαΐου – Εξανεμίστηκαν 7,6 δισ. ευρώ

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Χρηματιστήριο που επέστρεψε 9 μήνες πίσω, στα επίπεδα των… ευρωεκλογών του περασμένου Μαΐου με τραγικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, άνω του 9%, και την Πειραιώς να υποχωρεί σε κεφαλαιοποίηση κάτω από το 1 δισ. ευρώ, αλλά και μετοχές που επέστρεψαν στα επίπεδα του 2017, ήταν ότι άφησε το sell off της Πέμπτης στο ταμπλό του Χ.Α. Kι όχι μόνο αυτό, αλλά μέσα στην εβδομάδα έχουν γίνει φύλλο και φτερό από την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς 7,6 δισ. ευρώ.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κάθετη πτώση 5,24%, χωρίς καμία αντίσταση, εξαιτίας των τυφλών εντολών πώλησης από εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές, με συνέπεια το Χ.Α., μετά το Χρηματιστήριο του Λιβάνου να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες τον Φεβρουάριο.

    Κι αν είναι ο κορωναϊός που δημιουργεί τον πανικό, το κλίμα χειροτερεύει από τη στιγμή που ο ένας πολυεθνικός κολοσσός μετά τον άλλο ανακοινώνουν μειωμένες προβλέψεις οικονομικών αποτελεσμάτων για φέτος. Τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές αλυσίδες, αεροπορικές εταιρείες και τράπεζες προβλέπουν επιβράδυνση των εργασιών τους, στοιχείο που αντανακλάται άμεσα στην εικόνα των μετοχών.

    Σε ότι μας αφορά, η αρνητική εικόνα μεγεθύνεται όταν το ελληνικό 10ετές σκαρφαλώνει στο 1,27%. Οι επενδυτές ανησυχούν για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης 2,8% που εκτιμά η κυβέρνηση για φέτος, αφού εξαιτίας του κορωναϊού, απειλείται σφόδρα ο ελληνικός τουρισμός.

    Η μετοχή της Πειραιώς, της Alpha και της Eurobank έκλεισαν με πτώση μεγαλύτερη από 9% και τερμάτισαν τις συναλλαγές στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και επτά μήνες. Ίδια γεύση και για την ΕΤΕ που έκλεισε με απώλειες 8,69%, στα 2,21 ευρώ.

    Μεγάλη βουτιά και για την Aegean, στα 6,57 ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν στα χαμηλότερα της τελευταίας διετίας!

    Πτώση 5,4% για την Βιοχάλκο και χαμηλά εννεαμήνου, απώλειες άνω του 4% για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και 2,7% για την Τέρνα Ενεργειακή, βουτιά 11,7% για την ΔΕΗ, εντελώς σε ελεύθερη πτώση, στα 3,31 ευρώ, στο 1,25 ευρώ υποχώρησε η Ελλάκτωρ και με πτώση 8,49%, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 7 Ι 2019! Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περίπου 2,5 χρόνια, στα 6,61 ευρώ και απώλειες 5,5%, βάζοντας πάγο στα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω μετοχοποίηση.

    Βουτιά άνω του 4% και για την Μότορ Όιλ που επέστρεψε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2017!

    Στον Απρίλιο του 2019 επέστρεψε η μετοχή της Jumbo, που υποχώρησε 6,23%, στα 14,6 ευρώ.

    Στα 7,36 ευρώ υποχώρησε ο Μυτιληναίος, επίπεδα που έχει να δει από τον Ιανουάριο του 2019!

    Η κατάσταση ξέφυγε και στον ΟΠΑΠ που έκλεισε με βουτιά 5,4%, στα 10,52 ευρώ, με χαμηλό που παραπέμπει στις 27/11/2019.

    Πάνω από 2% η πτώση και για τον ΟΤΕ, στα 13,12 ευρώ.

    Ο τζίρος ήταν και πάλι μεγάλος, πάνω από τα 127 εκατ. ευρώ. Η ανησυχία στην αγορά είναι μεγάλη για τις επιπτώσεις που θα έχει η ασθένεια αυτή στην οικονομία, δεδομένου ότι η Ελλάδα εξέρχεται από 8ετή ύφεση και η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τον πήχη της ανάπτυξης πολύ ψηλά: στο 2,8% σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, πάνω από 3% σύμφωνα με μέλη της κυβέρνησης.



    ΣΧΟΛΙΑ