Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Ήπια αντίδραση, προβάδισμα στις τράπεζες μετά το sell off

Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο

Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου


Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) πραγματοποίησε νωρίτερα κίνηση στις 1.045 μονάδες και λίγο πιο πριν περιορίζει τον αρχικό ενθουσιασμό στις 1.041 μονάδες.

Δεν σημαίνει αυτό, εξηγούν χρηματιστές, ότι σε λίγο καλύτερες αποτιμήσεις, βγήκαν πωλήσεις. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα είναι δύσκολη μέρα.

Από τη μία οι υποψίες για την Credit Suisse και από την άλλη, σήμερα, η Κριστίν Λαγκάρντ καλείται να ανακοινώσει έναν ακόμα γύρο αύξησης επιτοκίων. Ήδη έχει προεξοφληθεί μία αύξηση έως 0,50%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι αυξήσεις επιτοκίων επηρεάζουν τις υπερδανεισμένες εισηγμένες και βεβαίως τις τράπεζες που τοποθετούνται σε σύνθετα χρηματο/οικονομικά προϊόντα τα οποία παραδοσιακά έχουν αυξημένα επιτόκια με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πληρώσουν τόκους και συμφωνημένες δόσεις, όπως συνέβη στις ΗΠΑ με την SVB και την Signature Bank.

Με τις συναλλαγές πάνω από 16,4 εκατ. ευρώ και μάλιστα στα πρώτα… 49 λεπτά της συνεδρίασης, οι επενδυτές, οι ξένοι κυρίως, επιστρέφουν εκ νέου στις θέσεις τους!

Η ανακοίνωση που βγήκε αργά χθες το βράδυ από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ότι η Credit Suisse πληροί όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις κεφαλαιακής επάρκειας και μάλιστα τα πλέον αυστηρά, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση, δίνει φτερά στις αγορές.

Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα τα κέρδη στην Ευρώπη και την Wall (χθες) και περισσότερο δυναμική η αντίδραση την Πέμπτη, στο Χ.Α. και την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα το καλό κλίμα στις αγορές και τα χρηματιστήρια που φαίνεται να διαμορφώνεται σήμερα, επηρεάζει σαφώς τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων που ενισχύονται σε αντίθεση με ότι συνέβαινε χθες, που υποχωρούσαν, αφού πολλά κεφάλαια έβγαιναν από τα χρηματιστήρια και τοποθετούνταν στα ομόλογα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί και σήμερα, στα επίπεδα του 4,21%, όταν το ιταλικό ενισχύεται στο 4,15%.

Επιστρέφοντας στις μετοχές, κοντά στο 4% η άνοδος για την Alpha Bank, 3,12% για την ΕΤΕ, 3,255 για την Eurobank και 4,70% για την Πειραιώς.

Ήδη, πάνω από 1,1 εκατ. κομμάτια έχουν γίνει στην Πειραιώς, 531 χιλιάδες στην Eurobank, 200 χιλιάδες στην ΕΤΕ και 1 εκατ. κομμάτια στην Alpha.

Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται και στα χαρτιά που υπέστησαν βαριές απώλειες χθες.

Έτσι λοιπόν, στο +1,6% η ΔΕΗ, 1,9% η Ελλάκτωρ, 3% τα ΕΛΠΕ, 1,5% η ΕΧΑΕ, 1,7% η ΜΟΗ, 1,65% η Jumbo, 1,36% ο Μυτιληναίος, 2,16% ο ΟΠΑΠ με το συνολικό μέρισμα 1,45 ευρώ, 1,17% ο ΟΤΕ, που μετράει δέκα πτωτικές συνεδριάσεις. Κέρδη 1,3% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 1,67% για την Βιοχάλκο.

Διαβάστε επίσης:

Attica Bank: Αρνητικά τα ίδια κεφάλαια, με τις πρόσθετες προβλέψεις 0,3 δισ. από την πώληση των Astir 1 και MetexelixisΣΧΟΛΙΑ