• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Η «χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Jumbo, το τίναγμα της Aegean και το κρίσιμο 1,42 ευρώ της Πειραιώς

    Jumbo: Αύξηση 7% στις πωλήσεις 10μηνου - Δυσαρέσκεια για τα νέα μέτρα

    Απόστολος Βακάκης, JUMBO


    Διεκπεραιωτικού χαρακτήρα η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αν και η τάση ήταν αυτή που χρειαζόταν, δηλαδή ο γενικός δείκτης να μη χάσει την επαφή του με τις 890 μονάδες, που σε βελτίωση του κλίματος μπορεί να επαναφέρει την αγορά πάνω από τις 900 μονάδες και πάλι.

    Εκείνο που είναι σημαντικό να τονιστεί είναι ότι η αγορά σημειώνει διψήφιο ποσοστό κερδών από την αρχή του χρόνου για τον γενικό δείκτη. Απλώς, δεν έχει υπεραποδώσει, παρά τα θεαματικά καλά στοιχεία για την ανάπτυξη που οδήγησαν μέχρι και το ΔΝΤ να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, στο 6,5%.

    Θεαματικά καλά ήταν και τα αποτελέσματα του 6μήνου. Εκείνο που κρατάει την αγορά είναι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που μαζί με τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, μαζί με τις εκδόσεις των ομολογιακών δανείων. Πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο ποσό αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν και μέρες, όπως σήμερα, που ο τζίρος άγγιξε τα… 28 εκατ. ευρώ.

    Jumbo (+2,44%), Coca Cola (+1,18%), Aegean (+1,18%), ΕΛΠΕ (+1,67%) και από τα small caps, ΕΥΑΘ (+2,97%), Premia (+2.72%), Inform Λύκος (+4.44%) και Επίλεκτος (+3.52%) ήταν οι μετοχές που έκαναν τη διαφορά. Το Jumbo για παράδειγμα κινείται σε υπερπουλημένα επίπεδα, όσο η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από τα 13,80 ευρώ.

    Η κρίση με τον εφοδιασμό των επιχειρήσεων και ειδικά των επιχειρήσεων λιανικής, όπως το Jumbo, εν αναμονή της χριστουγεννιάτικης περιόδου, προκαλεί τα αντανακλαστικά της αγοράς, σχολιάζουν οι αναλυτές. Το ίδιο ισχύει και για την Aegean, όσο διαπραγματεύεται στα όρια των 5 ευρώ. Η αεροπορική εκτός από την κρίση της πανδημίας και τον περιορισμό των ταξιδιών καλείται να αντιμετωπίσει την κούρσα της τιμής του πετρελαίου, που πλέον ξεπερνάει τα 81 δολάρια το βαρέλι.

    ΕΛΠΕ και ΜΟΗ ευνοούνται αντιθέτως από την άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού, λόγω αύξησης αξίας των αποθεμάτων τους, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουν την περαιτέρω διείσδυσή τους στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Η Coca Cola συνέχισε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, πιάνοντας τα 30 ευρώ, επίπεδα τα οποία έχει να δει από τις 8/9.

    Ενδιαφέρον το γύρισμα των τραπεζών προς τα κάτω, αφού ξεκίνησαν ελπιδοφόρα τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Κέρδη 1,85% για την Alpha, στην οποία άλλαξαν χέρια πάνω από 2,49 εκατ. Τεμάχια. Μικρά κέρδη στην Eurobank, στα 0,85 ευρώ, 0,92% η αντίδραση στην Πειραιώς, στο 1,42 ευρώ και απώλειες 0,4% στην ΕΤΕ, στα 2,45 ευρώ. Τεχνικά, απαιτείται διάσπαση του 1,42 ευρώ της Πειραιώς προς τα πάνω, σχολιάζουν οι αναλυτές.

    Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΔΕΗ, στα 8,90 ευρώ (+0,17%) και με πράξεις ενδοσυνεδριακά πάνω και από τα 8,92 ευρώ, καθώς φαίνεται να έχει βάλει πλώρη για τα 9 ευρώ, όσο στοίχιζε δηλαδή πριν από τρεις εβδομάδες που ανακοινώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 750 εκατ. ευρώ.

    Η Ελλάκτωρ φαίνεται να σταθεροποιείται στο 1,39 ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να περιορίζεται στις 192 χιλιάδες κομμάτια.

    Διαβάστε επίσης:

    Πούτιν: Τα κρυπτονομίσματα είναι νόμιμο χρήμα



    ΣΧΟΛΙΑ