• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Έκαναν τον… Κινέζο οι αγοραστές – Έκτη πτωτική συνεδρίαση, limit down στην MLS, το πακέτο στην Eurobank και η άνοδος του… ΟΛΠ!


    Έκτη πτωτική συνεδρίαση στις επτά από την αρχή του μήνα για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Οι συναλλαγές, οι καθαρές, δεν άγγιξαν καν τα 40 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό τζίρο περί τα 42 εκατ. ευρώ και 6,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

    Το μεγαλύτερο πακέτο, 2,5 εκατ. τεμάχια, έγινε στην Eurobank, ενισχύοντας τις υποψίες περί συνεχών αγορών από την Pimco.

    Η μέρα δεν ήταν καλή ούτε για την μικρή κεφαλαιοποίηση, αφού η MLS του κ. Ι. Καματάκη έκλεισε στο limit down καταγράφοντας πτώση 30%, κλείνοντας για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια κάτω και από το 1 ευρώ, για την ακρίβεια στα 0,96.

    Η παραίτηση του γενικού διευθυντή, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, προκαλεί ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Πάντως, το αραβικό fund δεν βγαίνει πωλητής, υποστήριζε προ ημερών κορυφαία πηγή στη διοίκηση της βορειοελλαδικής εισηγμένης.

    Το κλίμα στην αγορά επιβαρύνθηκε και από την αποκοπή του μερίσματος στην Jumbo, πιέζοντας αρχικά το χαρτί μέχρι τα 17,79 ευρώ, για να κλείσει τελικά, λίγο πάνω από τα 18 ευρώ και όγκο 75 χιλιάδων τεμαχίων.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1,01%, στις 855,92 μονάδες, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, παρά την υποχώρηση μέσα στην μέρα έως το 1,30%, να παίρνει την ανιούσα πάλι, αφού κινείται μεταξύ 1,32% – 1,33%, περίπου 10 μονάδες πάνω από το ιταλικό. Η Societe Generale καλεί τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τους ελληνικούς τίτλους, διότι είναι υπερβολή να έχουν καλύτερη απόδοση από τους ιταλικούς, κάτι που, σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο, αποτελεί υπερβολή η οποία πρέπει να διορθωθεί.

    Η αγορά αναμένει τις λεπτομέρειες του σχεδίου Ηρακλής, όπως αυτές θα φανούν από το νομοσχέδιο που απεργάζεται η κυβέρνηση. Υπάρχουν κάποιες «σκιές», όπως λένε χρηματιστές χαρακτηριστικά, πάνω από τις προμήθειες των τραπεζών και την εγγύηση του Δημοσίου, δηλαδή αν φτάνει, δημιουργώντας ανησυχία ως προς την βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

    Ο τραπεζικός δείκτης κατέρρευσε στις 819 μονάδες με απώλειες 187%.

    Πτώση 3,8% για την Πειραιώς, λίγο πάνω από 1% η πτώση σε Εθνική και Eurobank και 2,3% στην Αlpha Bank. Στο κόκκινο και η τράπεζα Αττικής, στα 0,41 ευρώ με χαμηλό ημέρας τα 0,40, απέχοντας από τα υψηλά της πάνω από 20 λεπτά…

    Ακόμα και η ΔΕΗ λύγισε και έκλεισε σε αρνητικό πεδίο, στα 3,06 ευρώ.

    Η μετοχή του ΟΛΠ, λόγω επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζι Πινγκ, έκλεισε τελικά με άνοδο 1,09%, στα 23,25  ευρώ, αν και βρέθηκε στα επίπεδα των 23 ευρώ ενδοσυνεδριακά.



    ΣΧΟΛΙΑ