• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: H δεύτερη πτωτική συνεδρίαση, σε επτά ανοδικές

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 880 μονάδες, με συγχορδία ανόδου από blue chips και small caps


    H δεύτερη πτωτική συνεδρίαση, όπως όλα δείχνουν, σε εφτά συνεδριάσεις θα είναι η σημερινή, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί με περίπου 5 εκατ. ευρώ τζίρο, στις 851 μονάδες ή να κινείται στα όρια των 850 μονάδων και με απώλειες 0,6%.

    Τι σημασία έχουν τα στατιστικά όταν η τάση είναι σαφής, σχολιάζουν οι χρηματιστές, οι οποίοι κρατούν την αισιοδοξία τους. Κι αυτό γιατί, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αυτές που διεξάγονται στο παρασκήνιο, εκπέμπουν προοπτική επίλυσης των διαφορών και πως στο τέλος θα αποφευχθεί μία άτακτη έξοδος.

    Άλλωστε, τα χαμόγελα, ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας την περασμένη εβδομάδα, μάλλον περίσσευαν. Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ηνωμένων Πολιτειών, θα πρέπει να κρατούμε μεγάλο καλάθι, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

    Μελανό σημείο για το τι θα επικρατήσει στις αναδυόμενες αγορές, όπως η ελληνική, είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο της Β. Συρίας και την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Τούρκος Ερντογάν, να εκκαθαρίσει τον κουρδικό πληθυσμό. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει απειλήσει με αφανισμό την οικονομία της γείτονος και οι επιπτώσεις μετρώνται και στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, δηλαδή την Ελλάδα.

    Κατά τα άλλα, η… ροπαλιά του Ηρακλή στους πωλητές, την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για την διάσωση των ελληνικών τραπεζών, πέρασε και επικρατούν ψυχραιμότερες σκέψεις στο ταμπλό. Ανησυχεί ιδιαίτερα δε, η περίπτωση της MLS. Κι αυτό γιατί προκύπτει ότι οι έλληνες θεσμικοί που είχαν τοποθετηθεί στο χαρτί, όχι απλώς πουλάνε, αλλά μηδενίζουν τη θέση τους στη μετοχή. Φήμες αναφέρουν ότι η εταιρεία αναζητεί χρηματοδότηση, αν και τα οικονομικά της μεγέθη παραμένουν υγιή. Οι απώλειες ξεπερνούν το 22% και το χαρτί υποχωρεί στο 1,40 ευρώ και όγκο μεγαλύτερο των 110 χιλιάδων τεμαχίων.

    Από τις μετοχές που διακινούνται την Δευτέρα, 49 υποχωρούν και 24 μόλις ενισχύονται. Οριακές απώλειες για Alpha και Πειραιώς και πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα για Εθνική και Eurobank.

    Στο 1,77 ευρώ υποχωρεί η Ελλάκτωρ, στα 8,31 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια, με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης να πηγαίνει παραπίσω, δηλαδή για το 2020, στα όρια των 21 ευρώ η ΜΟΗ, κατοχύρωση κερδών σε Jumbo, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

    Θετικό πρόσημο για Τέρνα Ενεργειακή που έχει σε εξέλιξη το ομολογιακό των 150 εκατ. ευρώ, πενιχρά κέρδη για την Coca Cola, απώλειες για την ΓΕΚ/ΤΕςΡΝΑ και την Βιοχάλκο περί τη μία ποσοστιαία μονάδα.

    Ίλυδα, MIG, Ιντρακάατ, Άβαξ και Ιντραλότ είναι οι μετοχές με τα περισσότερα κέρδη και τις περισσότερες απώλειες καταγράφουν Κυριακούλης, Εβροφάρμα, Μαθιός, Αλουμύλ, Moda Bagno και ΟΛΘ με μόλις… 20 τεμάχια!



    ΣΧΟΛΙΑ