• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Φτάσαμε να περιμένουμε τις δημοπρασίες…


    Περίπου τρεις ώρες συναλλαγών και οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούν τα 22 εκατ. ευρώ σε ένα μοτίβο χλιαρότητας, αδυναμίας και απροσδόκητης συσσώρευσης και πάλι γύρω από την περιοχή των 900 μονάδων.

    Η αγορά πλέον αυτοτροφοδοτείται με μεγάλη προσοχή γύρω από τα προαναφερόμενα επίπεδα χωρίς να γίνεται το «κάτι παραπάνω», όρος που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις δηλώσεις των… ποδοσφαιριστών.

    Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda τρέχει, η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τον φόρο στα μερίσματα από 10% σε 5% και η εξομοίωση της φορολογίας των ελληνικών αμοιβαίων με τα ξένα γνωστά, η επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις και η μείωση στην έκπτωση της προκαταβολής φόρου αναμενόμενα, οπότε η προσοχή στρέφεται στο νομοσχέδιο που θα έρθει στην Βουλή και θα αφορά στις τράπεζες. Ο γνωστός Ηρακλής, ανάλογα με το σβήσε – γράψε σε σχέση με το αρχικό κείμενο εκ μέρους των θεσμών, θα δώσει τον τόνο όχι μόνο το επόμενο διάστημα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.

    Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στις 18 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, δύσκολα θα απειληθεί η κερδοφορία του 47% από την αρχή του 2019. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι εκτιμήσεις για ότι αφορά στην Ελλάδα είναι το ίδιο ενθαρρυντικές και για το 2020.  Alpha, Βιοχάλκο, Coca Cola, Εθνική, Eurobank καταγράφουν απώλειες πάνω από 1%. Τίποτα δεν είναι μόνιμο όμως, σε μία αγορά που αλλάζει, ειδικά κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών. Σημειώνεται δε, ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξακολουθούν να ενισχύονται και την Δευτέρα, σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά 4ετίας τους.

    Η ΔΕΗ συνεχίζει προς νέα υψηλά, στα 3,26 ευρώ, στο 1,764 ευρώ ενισχύεται η Ελλάκτωρ, καθώς η διοίκηση προετοιμάζει μεθοδικά στις παρουσιάσεις του ομίλου ενόψει της έκδοσης του ευρωομολόγου. Ισχυρά κέρδη σχεδόν 1,5% για την ΕΥΔΑΠ, στα 7,55 ευρώ, με την αγορά να προσδοκά τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη φέτος. Στα 21,40 ευρώ ενισχύεται και η Μότορ Όιλ στην οποία πέρασε καθ’ ολοκληρία ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha.

    Μεθοδικά πάνω από τα 10,1 ευρώ η μετοχή της Μυτιληναίος. Κέρδη 1,4% για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μετά την αποκάλυψη ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει placement μέχρι την Τετάρτη. Στα 7,16 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Lamda, στα 5,41 ευρώ ενισχύεται ο Φουρλής.

    Από τις μετοχές που διακινούνται, 45 ενισχύονται και 41 υποχωρούν.



    ΣΧΟΛΙΑ