• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Επικίνδυνη αλλοίωση αποτιμήσεων από τον χαμηλό τζίρο – Ούτε 1 εκατ. τεμάχια δεν άλλαξαν χέρια σε ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank

    Χρηματιστήριο: Επικίνδυνη αλλοίωση αποτιμήσεων από τον χαμηλό τζίρο – Ούτε 1 εκατ. τεμάχια δεν άλλαξαν χέρια σε ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank

    Φωκίων Καραβίας-Παύλος Μυλωνάς-Χρήστος Μεγάλου


    Πολύ κοντά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών αναμένεται να κλείσει η χρονιά στην τελευταία συνεδρίαση του χρόνου που πραγματοποιείται αύριο (και θα είναι ημιαργία μέχρι τις 15.20). Ο γενικός δείκτης δείχνει να πατάει τις 890 μονάδες παρά τις απώλειες 0,32% την Πέμπτη.

    Η ανοδική τάση προφυλάχθηκε αν και έχασε πολύ σε δυναμική από τον Απρίλιο και μετά. Είναι εντυπωσιακό ότι από τον Απρίλιο και για όλο το υπόλοιπο της χρονιάς, η διακύμανση του Γενικού Δείκτη περιορίστηκε σε ένα εύρος 100 μονάδων, διαπιστώνει η Beta ΑΧΕΠΕΥ.

    Πρακτικά μιλάμε για συσσώρευση που σε κάθε ταλάντωση μέσα σε αυτό το εύρος κλείνει όλο και περισσότερο δίνοντας την εντύπωση μιας κοπιώδους αναμονής. Με βάση προηγούμενα μοτίβα αναμονών η εκτόνωση αυτής της υπερσυσσώρευσης θα δώσει πολύ μεγάλη κίνηση προς την κατεύθυνση της διάσπασης.

    Δηλαδή, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

    Όμως, από συνεδριάσεις όπως αυτή της Πέμπτης πολύ δύσκολα μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα.

    Ο μικρός τζίρος, μόλις 33,25 εκατ. τεμαχίων έδωσε τη δυνατότητα είτε για ωραιοποίηση αποτιμήσεων, όπως η διαφυγή της ΔΕΗ από την ζώνη των 9 ευρώ με υψηλό μέρας στα 9,24 ευρώ, είτε για να καταδειχθεί για μία ακόμα φορά η ένδεια ως προς το αγοραστικό ενδιαφέρον. Με λίγα κομμάτια μετοχές μπορούν να οδηγηθούν σε χαμηλά, όπως συνέβη με τον ΟΛΠ που έφτασε να διαπραγματεύεται σε χαμηλά 13 μηνών.

    Το πόσο χαμηλός ήταν ο όγκος των συναλλαγών αποτυπώνεται στις τραπεζικές μετοχές.

    Στην Τράπεζα Πειραιώς άλλαξαν χέρια 322 χιλιάδες κομμάτια, με τη μετοχή στα επίπεδα του 1,28 ευρώ.

    Στην Eurobank, η μετοχή διατηρεί τον βατήρα των 90 λεπτών με μόλις… 97 χιλιάδες κομμάτια. Στην ΕΤΕ όλη μέρα άλλαξαν χέρια… 193 χιλιάδες κομμάτια, με τη μετοχή στα 2,89 ευρώ και στην Alpha Bank που κινήθηκε περί το 1,07 ευρώ διακινήθηκαν 943 χιλιάδες κομμάτια.

    Ενθαρρυντικό για τη ΔΕΗ ότι διευρύνει την απόσταση από τα 9 ευρώ, αγγίζοντας την Πέμπτη τα 9,17 ευρώ στο κλείσιμο με… 97 χιλιάδες κομμάτια!

    Απελπιστική η συναλλακτική εικόνα στα ΕΛΠΕ που «χειραγωγήθηκαν» με… 7 χιλιάδες μετοχές (!), ενώ ο Μυτιληναίος δεν έκανε ούτε το 1/3 του χθεσινού όγκου, διακινώντας 45 χιλιάδες κομμάτια με τη μετοχή να χάνει τα 15 ευρώ στο κλείσιμο.

    Ακόμα και στον ΟΤΕ έγιναν σχεδόν οι μισές συναλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα τα αντανακλαστικά των αγοραστών να μην φανούν, πιέζοντας τη μετοχή στα 16,25 ευρώ, παρά την κίνηση στα 16,60 ενδοσυνεδριακά.

    Στην Τέρνα Ενεργειακή άλλαξαν χέρια 11 χιλιάδες τεμάχια, στον ΟΠΑΠ… 46 χιλιάδες, με τη μετοχή στα 12,57 ευρώ και στην Μότορ Όιλ… 10.357 τεμάχια!

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ