• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Εντολές πώλησης στις δημοπρασίες σε Alpha, Πειραιώς, ξεχώρισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ομόλογο έως 300 εκατ. με «ρήτρα αειφορίας»

    Γιώργος Περιστέρης


    Δεν βγήκαν οι αναμενόμενες εντολές αγορών στο κλείσιμο. Όσο κι αν συνδέεται το καλό κλίμα με την επικείμενη αξιολόγηση της S&P, η στάση αναμονής που ξεκίνησε από χθες και συνεχίστηκε σήμερα μετά την αντίδραση που βγήκε την Τετάρτη λόγω της πρόβλεψης της Goldman Sachs για επίτευξη των 1.000 μονάδων από το Χρηματιστήριο Αθηνών στο 4ο 3μηνο, κάποιοι από τους συναλλασσόμενους έσπευσαν να κατοχυρώσουν ρευστότητα.

    Ανεξάρτητα το τι θα αναφέρει ο χρησμός της S&P για την Ελλάδα, τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Και αυτά αναφέρουν ότι η Ελλάδα εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης φέτος διπλάσιους από τις προβλέψεις, δηλαδή πάνω από 6,3% είναι ο αναθεωρημένος στόχος της κυβέρνησης και ταυτόχρονα, η χώρα έχει προαναγγείλει αποπληρωμές του χρέους προς το ΔΝΤ.

    Ο συνδυασμός ανάπτυξης από τη μία και ικανότητας αποπληρωμής χρέους από την άλλη είναι το μακρο/οικονομικό story που εξετάζουν οι ξένοι επενδυτές που τοποθετούνται στη χώρα μας. Η στάση αναμονής όμως, έχει και τα όριά της, ειδικά μετά την κούρσα που εκδηλώθηκε την Τετάρτη.

    Στο πλαίσιο αυτό μετά τις 16:10 και κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών βγήκαν πωλητές, στην Alpha Bank, την ΔΕΗ (η οποία υποχωρεί από τα 9,50 ευρώ της Τετάρτης «οδεύοντας» προς την τιμή που θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου και η οποία εκτιμάται πάνω από τα 9,10 ευρώ), στην Πειραιώς, τον Μυτιληναίο και το Jumbo.

    Η Eurobank έκλεισε με κέρδη πιο κοντά στα 0,92 ευρώ διακινώντας 6,2 εκατ. τεμάχια. Απώλειες οριακές για την Alpha Bank, στο 1,143 ευρώ με 3,4 εκατ. τεμάχια.

    Κατά τα άλλα, πιέσεις βγήκαν στα άλλα δεικτοβαρή χαρτιά, την Ελλάκτωρ, που υποχώρησε πάνω από 1%, στο 1,418 ευρώ, στα ΕΛΠΕ κατά 1,4%, στα 6,10 ευρώ, ενώ το Jumbo κατέγραψε απώλειες, που το οδήγησαν στα όρια των 13 ευρώ, ενώ ο Μυτιληναίο διολίσθησε στα 15,56.

    Στον Καραμολέγκο άλλαξε χέρια το 20% του μετοχικού κεφαλαίου. Τον τελευταίο χρόνο, στη μετοχή παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα με κάποιες εκτιμήσεις της αγοράς, οι οποίες, σημειωτέον δεν επιβεβαιώνονται, να αναφέρουν ότι επίκειται δημόσια πρόταση. Στη μετοχή δε, έγινε μεγαλύτερος τζίρος ακόμα και από την… ΕΤΕ με 4,8 εκατ. ευρώ, έναντι 3,92 εκατ. ευρώ στην τράπεζα.

    Στον ΑΔΜΗΕ άλλαξαν χέρια 622 χιλιάδες τεμάχια, στα 2,56 ευρώ με τη μετοχή να κινείται μόνιμα σε θετικό πρόσημο κατά τη διάρκεια των συναλλαγών την Παρασκευή.

    Ενδιαφέρουσα η κίνηση στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 147 χιλιάδες κομμάτια και προσέγγιση των 10 ευρώ, με κλείσιμο στα 9,90.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,15%, αλλά το σημαντικό είναι ότι η κερδοφορία σε επίπεδο έτους προσέγγισε το 12%.



    ΣΧΟΛΙΑ