• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Εν αναμονή της ΓΣ η Alpha, πήρε μπροστά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κέρδη λόγω FTSE στην ΕΛΧΑ

    Wall Street


    Δώδεκα ανοδικές συνεδριάσεις μετράει η αγορά από την 21η Μαΐου και αλλαγή της τάσης σε θετική με την τεχνική ανάλυση να δίνει την επόμενη «στάση», αν συνεχιστεί βεβαίως το καλό κλίμα, στις 950 μονάδες. Που αν διασπαστούν τα επίπεδα αυτά δεν υπάρχει επιστροφή σημειώνουν οι αναλυτές, διότι πλέον παίρνει μπροστά η προεξοφλητική μηχανή των τραπεζών, τα κέρδη της επόμενης χρονιάς και τα μερίσματα που θα μοιράσουν.

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ έδειξε σημάδια συσσώρευσης μέχρι το χαμηλό των 922 μονάδων, τελικά έκλεισε με κέρδη, έστω και οριακά, 0,16%, στις 927,29 μονάδες.

    Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αυριανή 15/6 έκτακτη Γενική Συνέλευση της Alpha Bank όπου θα αποφασιστεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ. Στοιχείο προβληματισμού ο τζίρος. Ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε 12,7 εκατ. ευρώ κάτω από τον συνολικό (μαζί με τα πακέτα), που άγγιξε τα 66,71 εκατ. ευρώ.

    Όλα τα βλέμματα ήταν στην Alpha, που έκλεισε με απώλειες 1,54%, στο 1,18 ευρώ με 8,8 εκατ. τεμάχια. Με σωρευτικά κέρδη +10% σε οκτώ συνεχόμενες συνεδριάσεις η Alpha Bank έφτασε κοντά στα 1,2 ευρώ με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου να καθορίζεται στο 1 ευρώ.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ, η τελευταία ημερομηνία συμμετοχής στην ΑΜΚ είναι η 22α Ιουνίου, η έναρξη και η λήξη του βιβλίου προσφορών στις 28 και 30 Ιουνίου αντίστοιχα, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα είναι η 12η Ιουλίου.

    Ως γνωστό η αύξηση των 800 εκατ. πραγματοποιείται χωρίς δικαιώματα προτίμησης αλλά με ρήτρα όλοι οι παλαιοί μέτοχοι θα μπορούν να συμμετάσχουν τουλάχιστον με τις μετοχές που κατέχουν.

    Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 17 Ιουνίου 2021 αναμένεται να εγκριθεί το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ από την Κομισιόν, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση των κονδυλίων προς την ελληνική κυβέρνηση.

    Από την άλλη, οι επενδυτές δεν γίνεται να μην έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η Fed, η οποία θα συνεδριάσει την Τρίτη 15/6 και την Τετάρτη 16/6, θα ξεκαθαρίσει το τι πολιτική θα ακολουθήσει, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (αύξηση στο 5% τον Μάιο). Οι αγορές περιμένουν ότι θα αφήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική και πως θα μεταθέσει εκ νέου την απόφαση μείωσης του προγράμματος τόνωσης.

    Επίσης, στο Χ.Α. η προσοχή είναι στραμμένη στην Παρασκευή 19 Ιουνίου καθώς θα πραγματοποιηθεί η τριπλή λήξη παραγώγων και οι αλλαγές στον FTSE-25 αλλά και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον Eurostoxx.

    Σε ότι αφορά στις αλλαγές του FTSE 25, θα σημειωθούν διαγραφές των ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ. Πρώτες επιλαχούσες μετοχές για ένταξη στον δείκτη είναι οι Cenergy και ΟΛΠ ενώ υπάρχουν οι εξής αλλαγές στις σταθμίσεις (σε παρένθεση η προηγούμενη): ΟΠΑΠ 55,89% (60%), Jumbo 80,64% (74%) Τέρνα Ενεργειακή 45,01% (38%), Viohalco 20,61 (25%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ 62,65 (54%). Σε ότι αφορά τον Eurostoxx η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης προστίθεται στην σύνθεση του δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

    Με κέρδη 3,53% η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ την Δευτέρα, καθώς στην τελευταία αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE και λόγω του πρόσφατου placement, το οποίο βελτίωσε τη διασπορά εισήλθε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (FTSE 25).

    Σημειώνεται ότι οι αλλαγές ισχύουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 18 Ιουνίου, με το σχετικό rebalancing παίρνοντας τη θέση της Fourlis η οποία αφαιρείται από το δείκτη.

    Τα αποτελέσματα τριμήνου ανακοινώνει η Motor Oil αύριο Τρίτη 5/6.

    Στο 100% καλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aegean, ύψους 60 εκατ. ευρώ ενώ οι νέες μετοχές αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Τετάρτη 16 Ιουνίου.

    Οριακά κέρδη για τις υπόλοιπες συστημικές τραπεζικές μετοχές, στα 2,74 η ΕΤΕ, στα 0,865 η Eurobank και στα 1,61 ευρώ η Πειραιώς.

    Επιστροφή στα 10,12 ευρώ για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία επιστρέφει στα επίπεδα αυτά μετά από δύο μήνες. Στα ‘συν» το deal με την Μότορ Όιλ και η αναβάθμιση στα 14 ευρώ από την Euroxx.

    Ισχυρά κέρδη για την Λάμδα, 1,97%, τον Μυτιληναίο, που επιστρέφει στα 15,38 ευρώ, την Τέρνα Ενεργειακή στα 12,32. Πιέσεις από τα υψηλά τους για τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, στα 15,02 και 13,57 ευρώ αντίστοιχα.

    Περιορισμός των αρχικών απωλειών στην Ιντρακάτ, στa 1,87 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ