• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Δεν είναι και τόσο κοντά οι 900 μονάδες…

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Τελικά, τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά, ο δρόμος για τις 900 μονάδες στο Χρηματιστήριο…

    Η τάση είναι σαφής σήμερα στο Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να εκκινεί στις 894 μονάδες, να κάνει ένα μικρό πέταγμα στις 896, για να φύγει προς τα κάτω και τις 888 μονάδες.

    Οι συναλλαγές έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα εχθές, πάνω από τα 16 εκατ. ευρώ, κίνηση που παραπέμπει στο profit taking ευθέως.

    Ο καταλύτης που περιμένουν οι επενδυτές για να κινηθεί πιο ψηλά η αγορά, φαίνεται ότι δεν εξαντλείται στο φορολογικό νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή.

    Τα μάτια και τα αυτιά θα είναι ανοιχτά σε πρώτη φάση σήμερα, περιμένοντας τις ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την πρώτη μείωση μετά από 10 χρόνια, της τάξης του 0,25%.

    Από εκεί και πέρα, στα καθ’ ημάς, τέλος της εβδομάδας εκτός από «μία καλή κουβέντα», κυβέρνηση και αγορές θα ανέμεναν κάτι περισσότερο ενθαρρυντικό από τη  Fitch για την πιστοληπτική εικόνα της χώρας.

    Η έκδοση του επιτυχημένου επταετούς ομολόγου, το επίπεδο ρεκόρ στο οποίο διαμορφώνεται πλέον το ελληνικό δεκαετές στα όρια του 2%, οι μεταρρυθμίσεις που φαίνεται να προωθούνται, ΔΕΗ, νέο φορολογικό, Ελληνικό, ασφαλιστικό, θα μπορούσαν να δώσουν το έναυσμα για κάτι καλύτερο, σημειώνουν οι αναλυτές.

    Οι αγορές περιμένουν εξελίξεις και από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και προσωπικά ου κ. Κ. Μητσοτάκη με τους ομολόγους του στην Ευρώπη για την μείωση του 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως δήλωσε άλλωστε ο πρωθυπουργός, «άλλες οικονομικές συνθήκες υπαγόρευαν πρωτογενές 3,5% και άλλες τώρα. Πλέον οι αγορές μας εμπιστεύονται και δεν μπορούν να μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας»…

    Με εξαίρεση την χλιαρή άνοδο της Ελλάκτωρ, του ΟΛΠ, της Πειραώς και της Τέρνα Ενεργειακή, ο υπόλοιπος «25άρης» κινείται στο κόκκινο.

    Η ΔΕΗ υποχωρεί κατά 3,97%, με τις Eurobank, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Titan, Μυτιληναίο, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια να καταγράφουν απώλειες ανώτερες του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Motor Oil, Alpha Bank, Cenergy, Aegean, ΟΤΕ και Εθνική.



    ΣΧΟΛΙΑ