• Σχόλιο Αγοράς

    Χαμηλές πτήσεις στο Χρηματιστήριο: Τι λένε οι χρηματιστές -Τι συμβαίνει σε Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ και τράπεζες

    Wall Street


    Σε δύο μέρες διεξάγονται οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει περιοριστεί η διαφορά ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και τον Τζέρεμι Κόρμπιν στις έξι μονάδες, ενώ η παράταση με την Ε.Ε. προκειμένου να ολοκληρωθεί το Brexit, ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου.

    Τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, δείχνουν κάθετη μείωση σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 3% και η και η Wall Street βρίσκεται, επίσης, σε ιστορικά υψηλά. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ κινδυνεύει να χάσει την προεδρική καρέκλα μετά την παραπομπή του από την Πελόσι και οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα, σύμφωνα με τον  Αμερικανό πρόεδρο, μπορεί να συνεχιστεί και μετά το πέρας των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2020.

    Στην Αθήνα, οι επενδυτές προς το παρόν δεν δείχνουν να ανησυχούν για κάτι. Οι ξένοι οίκοι δημοσιεύουν διθυράμβους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά η ανησυχία για τον υπερδανεισμό των τραπεζών, σύμφωνα με την EBA δεν παύει να απασχολεί τους ξένους επενδυτές, όσους εξετάζουν την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσουν το ’20. Διότι προς το παρόν, όπως φαίνεται κάθονται στις υψηλές αποδόσεις του 2019.

    Στο pick της ανόδου, η αγορά έδωσε κέρδη 47%, το να χαθούν κάποια από τα κέρδη της χρονιάς, μικρό το κακό, σχολιάζει στο mononews.gr ο κ. Δ. Τζάνας, γεν. διευθυντής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Το θέμα είναι ότι δεν μπαίνει φρέσκο χρήμα προκειμένου να δούμε προς τα πού θα πάνε την αγορά οι ξένοι την επόμενη χρονιά, να μας προϊδεάσουν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Χρυσοχοϊδης ΑΧΕΠΕΥ, κ. Ν. Χρυσοχοϊδη.

    Από την άλλη, υπάρχουν ερμηνείες στο ταμπλό για τη συμπεριφορά μετοχών, όπως της Ελλάκτωρ ή του Μυτιληναίου ή της ΓΕΚ/Τέρνα που μέσω της διαδικασίας έκδοσης ομολόγων «σήκωσαν» από την αγορά και τις αγορές περί το 1,3 – 1,4 δις. Ευρώ σε διάστημα μικρότερο του μήνα. Σύμφωνα με τους χρηματιστές, πολλοί επενδυτές βρέθηκαν με περισσότερα κομμάτια από τις ομολογίες και ρευστοποιούν μετοχές για να είναι ευθυγραμμισμένες μες τις θέσεις που έχουν περασμένες στα βιβλία τους. Είναι κι αυτό μια εξήγηση θα μπορούσε να πει κανείς…

    Τράπεζες και Big Cap διαπραγματεύονται στο «συν» την Τρίτη, αλλά όχι με σοβαρές επιδόσεις. Η μεγαλύτερη άνοδος που βγαίνει στο ταμπλό είναι αυτή στην Jumbo, εξαιτίας του έκτακτου μερίσματος που θα μοιράσει στους επενδυτές. Το χαρτί ενισχύεται πάνω από τα 18,10 ευρώ. Σήμερα δε, αποκόπηκε το δικαίωμα στο μέρισμα της Μότορ Όιλ κι αύριο Τετάρτη παύει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Λάμδα. Σταθερή στα 7,32 η μετοχή και απώλειες στα 0,721 ευρώ για το δικαίωμα.

    Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 16 εκατ. Ευρώ, αλλά έχουν περάσει και 2,5 ώρες από την ώρα που ξεκίνησε η συνεδρίαση. Σημειωτέον, ότι έχουν γίνει και πάνω από 2 εκατ. Τεμάχια πακέτα, στην Jumbo, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώνεται στα 14 εκατ. Ευρώ περίπου. Ο γενικός δείκτης κινείται πάνω από τρην στήριξη των 855 μονάδων, στις 865 και με τις ευρωπαϊκές αγορές στο κόκκινο.

    Οι περισσότερες μετοχές, 58, υποχωρούν, έναντι 28 που ενισχύονται.



    ΣΧΟΛΙΑ