• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αlpha και Εθνική στο επίκεντρο, εντολές σε Άβαξ και Λάμδα

    Ανοδικό περιθώριο 30% στη μετοχή της Alpha Bank βλέπει η JPMorgan

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Περιμένοντας τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και στο Χ.Α., οι επενδυτές, οι ξένοι, που έχουν από χθες στα χέρια τους το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης, βλέπουν ότι το ελληνικό δεκαετές, βρίσκεται κολλημένο στα επίπεδα του 0,83% και το 5ετές πολύ κοντά στο μηδέν, στο 0,05, όταν την προηγούμενη εβδομάδα, έστω και οριακά έγραφε αρνητική απόδοση.

    Το επόμενο διάστημα, όπως έχει τονιστεί, την αγορά “απασχολούν” τα επί μέρους ζητήματα και οι μεμονωμένες περιπτώσεις μετοχών που μπροστά τους έχουν εξελίξεις. Η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,63 είναι μία τέτοια περίπτωση, ειδικά ως προς την τιμή που θα γίνει το book building.

    Η τράπεζα ζητεί να αντλήσει από τις αγορές 800 εκατ. Ευρώ, ενώ το ΤΧΣ θα εξασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του, τη στιγμή που αποτελεί γρίφο η στάση του Αμερικανού επενδυτή Τζο Πόλσον.

    Σε δεύτερο χρόνο εντόνως απασχολεί η αύξηση της Ελλάκτωρ, με προκαθορισμένη την τιμή στα 90 λεπτά για 120 εκατ. Ευρώ. Τα μεγάλα έργα της χώρας παίρνουν μπροστά, Γραμμή 4 του Μετρό, Ε-65, Ελληνικό και οι Ολλανδοί βασικοί μέτοχοι δεν έχουν σκοπό να μείνουν εκτός παιχνιδιού, σε σημείο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να επαναφέρουν την Ελλάκτωρ στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτιζε στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

    Όλα αυτά απαιτούν κεφάλαια και οι ενεργοί εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά θα πρέπει να εξασφαλίσουν νέα ρευστότητα, αν δεχθούμε ότι μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολογιακών που ξεπερνούν τα 4 – 5 δις. Ευρώ από την αρχή του χρόνου.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. είναι σημαντικό ότι διατηρείται πάνω από τις 900 μονάδες. Είναι σημαντικό ότι έχει δημιουργήσει νέα αφετηρία, απομακρυνόμενος από στηρίξεις που εντοπίζονται πολύ κάτω κι αυτό διότι όσο περνούν οι μέρες, τόσο η αγορά απομακρύνεται από δύσκολες στηρίξεις και εμπεδώνεται το νέο status στο ταμπλό.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. εμφανίζει διακυμάνσεις… Ευρώπης, σημειώνοντας μικρά κέρδη 0,2%, στις 912 μονάδες και με τον τζίρο στα 2,3 εκατ. Ευρώ.

    Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα τα κέρδη για τον Τιτάνα, κοντά στο 1% τα κέρδη για την Άβαξ ΑΒΑΞ -1,35% 1,46, που αναμένεται να τρέξει το έργο του Μετρό, ενώ σήμερα πραγματοποιεί γενική συνέλευση, στο 1,14 ευρώ ενισχύεται η Alpha.

    Κέρδη 1,74% για την ΕΤΕ ΕΤΕ -1,31% 7,56, αλλά μικρές απώλειες για την Eurobank. Μικρή άνοδος στο 1,524 ευρώ για την Πειραιώς. Στα 7,71 ευρώ σκαρφαλώνει η Λάμδα, που οδεύει προς το προηγούμενο υψηλό των 7,78 ευρώ, καθώς αύριο μπαίνουν οι υπογραφές με το Δημόσιο για το Ελληνικό.

    Πάνω από 1% τα κέρδη για την Ιντρακάτ, αλλά και θετικό πρόσημο για τον Φουρλή που ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει νέο εμπορικό κέντρο στην περιοχή του Ελληνικού. Οριακές οι απώλειες για ΔΕΗ και ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ