• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Το παρασκήνιο για τη μεταβίβαση του 5,6% της Μοτοδυναμικής

    Οδυσσέας Κυριακόπουλος

    Οδυσσέας Κυριακόπουλος


    Εκτός τραπεζών το ενδιαφέρον σήμερα στο Χρηματιστήριο.

    Ως αυτήν την ώρα, έχει αλλάξει χέρια το 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Μοτοδυναμική, συμφερόντων της οικογένειας Κυριακόπουλου, με το «χαρτί» να ανεβαίνει κατά 2,5%, στα 1,60 ευρώ και με όγκο 1,65 εκατ. τεμάχια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό μεταβιβάστηκε από την οικογένεια Κυριακόπουλου σε Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, στην τιμή των 1,38 ευρώ, δηλαδή με discount 11% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο (1,56 ευρώ). Η συναλλαγή έγινε από την Alpha Finance. Πηγές της αγοράς σχολιάζουν το discount ως αδικαιολόγητα μεγάλο.

    Αρνητική εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι αγοραστές ήταν μόνο Έλληνες θεσμικοί και όχι ξένα funds.

    Ενώ η αγορά θα μπορούσε να κινείται πτωτικά εξαιτίας των εντολών πώλησης που βγήκαν από νωρίς το πρωί στις τράπεζες, η κίνηση της Coca Cola προς τα 35 ευρώ διατηρεί την αγορά στη βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 918 μονάδων.

    Η Coca Cola ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς και η μετοχή ενισχύεται κατά 3,7% στα 34,46 ευρώ.

    Υποτονικότερα, αλλά θετικά, ακολουθούν τα ΕΛΠΕ, η Lamda, η Μότορ Όιλ, η Jumbo, o ΟΤΕ και ο Fourlis.

    Σήμερα θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή μέρα για το χρηματιστήριο, αφού ανακοινώθηκαν και οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020. Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Τζεντιλόνι άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες θα ανεβάσουν την εκτίμησή τους για την ανάπτυξη φέτος κοντά στο 2,5%-2,6%. Στη νέα έκθεσή της, ωστόσο, η Κομισιόν αναθεωρεί μεν προς το καλύτερο την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη, αλλά στο 2,4%. Η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Κομισιόν έκανε λόγο για ρυθμό 2,3%. Ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη για φέτος 2,8%, αλλά κυβερνητικά στελέχη «κλείνουν το μάτι» για πάνω από 3%.

    Οι συναλλαγές αυτήν την ώρα στο ταμπλό ξεπερνούν τα 16 εκατ. ευρώ, αλλά οι επενδυτές φαίνεται αποκομίζουν βραχυπρόθεσμα κέρδη από τον τραπεζικό κλάδο.

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι απόλυτα αποσυνδεδεμένο από το ράλι των ξένων χρηματιστηρίων και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν παίρνει καν δυναμική από την υποχώρηση σε ιστορικά χαμηλά της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς (0,95%).



    ΣΧΟΛΙΑ