• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Άδειασμα στις 855 μονάδες στο ξεκίνημα, με τράπεζες, Jumbo και ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ

    Jumbo Βακάκης

    Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής Jumbo


    Ξεκίνημα στις 855 μονάδες και πτώση πάνω από 1%, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο μήνας, ο Οκτώβριος, ξεκινάει με το… δεξί.

    Παρά τον περιορισμό των αρχικών απωλειών στις 857 μονάδες και τις απώλειες να μειώνονται σε 0,90%, το κλίμα στην αγορά έχει επιβαρυνθεί από τη διεθνή τάση για μία ακόμα φορά.

    Το Χ.Α. αδυνατεί να προεξοφλήσει τα καλά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες στο 6μηνο ή να αποτιμήσει στις μετοχές το turn around της ελληνικής οικονομίας, αλλά παραμένει ευάλωτο στις διεθνείς εξελίξεις.

    Ίσως γιατί αυτή τη φορά αγγίζουν και την ελληνική οικονομία. Η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και ο πληθωρισμός με παρεπόμενη αύξηση των επιτοκίων και το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί η πληρωμή του ελληνικού χρέους, είναι κάτι που οι ξένοι διαχειριστές δεν έχουν ξεδιαλύνει και σίγουρα δεν έχουν πειστεί επαρκώς.

    Τα προσωρινά στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναμένεται να μονοπωλήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στον απόηχο των πρόσφατων διαβεβαιώσεων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ ότι “αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι κυρίως μια φάση προσωρινού πληθωρισμού”.

    Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης έδειξαν ράλι του ετήσιου πληθωρισμού στο 2,7% στη Γαλλία, στο 4,1% στη Γερμανία και στο 3% στην Ιταλία.

    Ο κίνδυνος εγκλωβισμού σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού με επιβράδυνση ταυτόχρονα και της ανάπτυξης λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα έχει τρομάξει τους επενδυτές, οδηγώντας σε κλυδωνισμούς τα παγκόσμια χρηματιστήρια.

    Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο με συνολικές απώλειες 4.8%, καταγράφοντας την πρώτη μηνιαία του πτώση από τον Ιανουάριο και τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020.

    Στα 8,85 υποχωρεί η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 3,35% 16,06με πτώση 1,8%, 1,4% οι απώλειες της Coca Cola, που πλέον βλέπει τα 27,62 ευρώ, στο 1,30 ευρώ υποχωρεί η Ελλάκτωρ πάνω από 1% η πτώση στην ΕΥΔΑΠ. Σημαντικές οι απώλειες και σήμερα περί το 3% για Ιντρακάτ και Ιντρακόμ.

    Στις τράπεζες κατά 1,6% υποχωρεί η Πειραιώς και η ΕΤΕ, λιγότερο 0,6% η Eurobank και λιγότερο, 0,27% η Alpha.

    Οι απώλειες συνεχίζονται για την Jumbo ΜΠΕΛΑ 2,79% 26,50 , στα 13,87 ευρώ, πάνω από 1% υποχωρεί η Lamda, ο Μυτιληναίος αναπτύσσει στηρίξεις στα όρια των 14 ευρώ, ενώ κάτω από 1% οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,37% 16,15.



    ΣΧΟΛΙΑ