• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: 7Χ7 για τη ΔΕΗ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος έδωσαν το τέταρτο θετικό πρόσημο στον δείκτη

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο: 7Χ7 για τη ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος έδωσαν το τέταρτο θετικό πρόσημο στον δείκτη

    Γ. Στάσσης – Γ. Περιστέρης – Ευ. Μυτιληναίος


    Τέσσερα θετικά κλεισίματα για τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και εβδομαδιαία κέρδη 2,47%, με τις σημερινές συναλλαγές να ολοκληρώνονται στις 892,60 μονάδες με κέρδη 0,39%.

    Την ίδια ώρα στις ευρωπαϊκές αγορές και στη Wall Street επικρατούν μικτές τάσεις, ενώ δεν δημιουργήθηκαν… τετελεσμένα από το άνοιγμα των κινεζικών αγορών μετά από μία εβδομάδα διακοπής, αφού έκλεισαν με σημαντικά κέρδη.

    Από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν για την Ελλάδα και τον μήνα Σεπτέμβριο φαίνεται ότι η άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την οικονομία και τα εισοδήματα των πολιτών.

    Με την κυβέρνηση να καλείται να αντιμετωπίσει μία ακόμα κρίση, το οικονομικό επιτελείο, υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ανακοίνωσε παρεμβάσεις μισού δισ. ευρώ για διευκολύνσεις που αφορούν σε 1 εκατομμύριο οικογένειες.

    Η πώληση της Intrasoft και το τίμημα βάζουν τον κλάδο της πληροφορικής ξανά στο επίκεντρο. Όχι ότι δεν ήταν τόσο καιρό με τα συνεχιζόμενα ιστορικά υψηλά από πολλές μετοχές, αλλά είναι το πρώτο μεγάλο τίμημα που δίνεται για εταιρεία του κλάδου. Συγκεκριμένα, η Ιντρακόμ ανακοίνωσε την πώληση της Intrasoft στην NetCompany και θα λάβει 166,8 εκατ. ευρώ μετρητά και 18 εκατ. ευρώ σε μετοχές. Το σύνολο της συναλλαγής ανέρχεται στα 235 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή γίνεται σε πολύ υψηλό τίμημα με βάση τα κέρδη του 2020.

    Στο πρωϊνό σχόλιο των χρηματιστηριακών εταιρειών, πάντως, σημειωνόταν ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού, ο οποίος την την Πέμπτη προσέγγισε τα προ πανδημίας επίπεδα.

    Το αντίστοιχο επίπεδο για τον τραπεζικό δείκτη είναι οι 820 μονάδες. Μέρος από τη διαφορά οφείλεται βέβαια και στις 2 αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν, σημειώνουν οι χρηματιστηριακές.

    Μεγάλη εντολή πώλησης είχε στα 1,11 ευρώ η Alpha Bank στην προσυνεδρίαση. Την απορρόφησαν οι αγοραστές στα 1,1170 ευρώ. Η μετοχή έκλεισε με απώλειες στα 1,1175 ευρώ και όγκο 8,1 εκατ. τεμαχίων.

    Το άλλο μεγάλο deal ήταν ότι η Cosco απέκτησε το 16% του συνόλου των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ και αύξησε τη συμμετοχή της στο 67% από 51%. Η συναλλαγή έγινε εξωχρηματιστηριακά. Όπως και οι προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, της Alpha και της Πειραιώς και τώρα της ΔΕΗ, δεν ακολουθεί τον παραδοσιακό τρόπο αυξήσεων κεφαλαίου μέσω χρηματιστηρίου. Η μετοχή του ΟΛΠ έκλεισε με μικρά κέρδη 0,54%, στα 18,76 ευρώ.

    Κατά τα άλλα, μία ανάσα από τα 15 ευρώ έκλεισε ο Μυτιληναίος, καθώς την εταιρεία φλερτάρουν το τελευταίο διάστημα ισχυρά funds του εξωτερικού. Επιπρόσθετα, η Eurobank Equities αύξησε την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 22 ευρώ. Την Παρασκευή διακινήθηκαν πάνω από 220 χιλιάδες τεμάχια.

    Το ανοδικό σερί συνεχίστηκε για την ΔΕΗ, στα 8,86 ευρώ και με μικρό όγκο, 168 χιλιάδων τεμαχίων. Η μετοχή σημείωσε άνοδο για 7η συνεχόμενη συνεδρίαση. Οι χρηματιστές αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα ενδεχομένως βγουν κάποιες πιέσεις στην αγορά κυρίως από εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια για να στηρίξουν τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου.

    Κατά τα άλλα, κέρδη πάνω από 2,8% για τα ΕΛΠΕ, που ξεπέρασαν τα 6 ευρώ, κλείνοντας στα 6,09 ευρώ, με 300 χιλιάδες κομμάτια, κέρδη 1,33% για την Βιοχάλκο, εν αναμονή ανακοινώσεων από τη Cenergy, 1,195% ενισχύθηκε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,42 ευρώ.

    Από τις τράπεζες ξεχώρισε μόνο η ΕΤΕ που έκλεισε με άνοδο 1,9%, στα 2,573 ευρώ.

    Τα αρχικά κέρδη της Ιντρακόμ, που έφτασε μέχρι τα 2,35 ευρώ, περιορίστηκαν στο κλείσιμο, με τη μετοχή να κλείνει με οριακή άνοδο στα 2,20 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Επιφυλακτικό άνοιγμα μετά τα στοιχεία για την απασχόληση – Στα 80 δολάρια/βαρέλι το αμερικανικό αργό

    Χρυσός: Μπορεί να ανακτήσει τη λάμψη του αν αυξηθεί ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού;

    Στα 22 ευρώ βλέπει η Eurobank Equities τον Μυτιληναίο



    ΣΧΟΛΙΑ