• Σχόλιο Αγοράς

    UBS Global Wealth Management: Ώρα διαφοροποίησης – Πού πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές

    • NewsRoom
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Πρόσκαιρος αποδείχθηκε ο ενθουσιασμός που προκάλεσε χθες η είδηση για τα θετικά αποτελέσματα του εμβολίου της Pfizer.

    Μετά τον αρχικό, έντονο ενθουσιασμό, έρχεται η ώρα της ανησυχίας, καθώς ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι υπάρχει δρόμος ακόμα μέχρι να τελειώσει ο εφιάλτης της πανδημίας. Κι αυτό φάνηκε πεντακάθαρα στο ταμπλό, με τις μετοχές να χάνουν έδαφος σήμερα στην Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία και την κινεζική χρηματιστηριακή αγορά να καταγράφει απώλειες, ενώ τα ομόλογα και τα υπόλοιπα «ασφαλή καταφύγια» κινούνται σταθεροποιητικά.

    Ανάγκη διαφοροποίησης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων

    Με διακυμάνσεις συνεχίζει τη συνεδρίαση ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600, με τις τράπεζες να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη και τις τεχνολογικές μετοχές να είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

    Μεικτές τάσεις και για τα αμερικανικά futures, με τα συμβόλαια του τεχνολογικού Nasdaq 100 να υποαποδίδουν του γενικού δείκτη. Σταθεροποιητικές τάσεις για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στους κινδύνους, μετά τη χθεσινή αντίδραση-ελατήριο της αγοράς. Στόχος τώρα φαίνεται να είναι μια ισορροπημένη κατανομή μεταξύ ασφαλών επενδύσεων, αλλά και επενδύσεων υψηλότερου κινδύνου, όπως οι μετοχές που «τιμωρήθηκαν» άγρια από την πανδημία, καθώς επηρεάζονται περισσότερο από την οικονομική ανάπτυξη.

    «Οι επενδυτές πρέπει να διαφοροποιηθούν προς πιο κυκλικά τμήματα της αγοράς που έμειναν πίσω το 2020 και απομακρυνόμενοι από τις big tech μετοχές και τις εταιρείες που βγήκαν κερδισμένες από το κλείσιμο του κόσμου στο σπίτι», σημείωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στη UBS Global Wealth Management. Η επόμενη ανοδική ώθηση για τις μετοχές θα προέλθει από την αύξηση της ελευθερίας κινήσεων και το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές, υπογραμμίζει.

    Πέραν της ανησυχίας για την εξέλιξη της πανδημίας, το κλίμα επηρεάζουν και κίνδυνοι όπως οι (μειωμένες πλέον) προοπτικές για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας στις ΗΠΑ, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και το θέμα των νομικών προκλήσεων για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Και μπορεί οι θετικές ειδήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας να συνεχίζονται, μετά και την είδηση ότι θεραπεία που ανέπτυξε η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly & Co. πήρε έγκριση για χρήση σε έκτακτη ανάγκη στις ΗΠΑ, αλλά την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι διακόπηκε δοκιμή τελικού σταδίου του κινεζικού εμβολίου στη Βραζιλία, λόγω σοβαρού αρνητικού συμβάντος. Οι ειδικοί, σε κάθε περίπτωση, προειδοποιούν ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας τόσο για το εμβόλιο όσο και για τη θεραπεία.

    Κι αυτό τη στιγμή που τα κρούσματα Covid-19 στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια τη Δευτέρα, με την κατάσταση να είναι δραματική στα νοσοκομεία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι τους περιμένει «βαρύς χειμώνας» και ανακοίνωσε τη δημιουργία task force για τον νέο κορονοϊό, στην προσπάθειά του να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του για περιορισμό της διασποράς της επιδημίας στις ΗΠΑ.

    Παράλληλα, η Federal Reserve προειδοποίησε ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε κρίσιμες αγορές μπορεί να δεχθούν πλήγμα αν επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

    Χθες, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε σε υψηλό διμήνου χάρη στα αισιόδοξα νέα για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech SE. Ο Nasdaq 100 υποχώρησε, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν (προσωρινά;) τον τεχνολογικό κλάδο και τοποθετήθηκαν σε μετοχές που είχαν πληγεί από τον οικονομικό αντίκτυπο των lockdown.



    ΣΧΟΛΙΑ