• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Από ποια «χαρτιά» θα μπορούσε να ξεκινήσει η «αντεπίθεση»

    Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο


    Rebound και πάρτι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με κέρδη πάνω από 1,8% για αγορές όπως αυτή της Φρανκφούρτης, και εσωστρέφεια, αλλά και ατολμία στο ελληνικό χρηματιστήριο, που μοιάζει ξεχασμένο από τους ξένους επενδυτές.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μία μέρα μετά αφού βρέθηκε στα όρια των 750 μονάδων, δεν πείθει για τη διάθεση των επενδυτών. Οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Έλληνες και όπως φαίνεται… είναι παράλληλα ξεχασμένοι και μόνοι, στηρίζοντας μία προσπάθεια ατελέσφορη και πέρα από τις δικές τους δυνάμεις. Που σημαίνει ότι, αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, η στήριξη των 750 μονάδων θα δοκιμαστεί εκ νέου και τυχόν διάσπασή τους προς τα κάτω μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, επισημαίνουν οι επαγγελματίες της αγοράς.

    Ο τζίρος δεν άγγιξε καν τα 50 εκατ. ευρώ, στα 49,39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα με αξιοσημείωτο αυτό του Καραμολέγκου, με την αγορά να βοά ότι επίκειται δημόσια πρόταση από μέρους των βασικών μετόχων.

    Ο λόγος της κακοδαιμονίας που επικρατεί στην αγορά για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ξένοι έχουν κόψει τις εισροές. Τουλάχιστον αυτές που παρατηρούνταν το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς. Η αιτία είναι ότι υπάρχει στάση αναμονής από τους ξένους.

    Η προσέγγιση της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι κερδοσκοπική. Παρά την υποχώρηση σε αρνητικό πεδίο των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης, τα ελληνικά, αν και έχουν υποχωρήσει, παραμένουν στο «συν». Αν η Γερμανία δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο, το αντίστοιχο ελληνικό προσέγγισε νωρίτερα το 0,70%, ενώ κατά την αυριανή έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου το κουπόνι αναμένεται να διαμορφωθεί περί το 0,75%.

    Τι σημαίνει αυτό; Ότι επειδή οι ξένοι ψάχνουν αποδόσεις, η Ελλάδα μακροπρόθεσμα δεν αντιμετωπίζει θέματα με την οικονομία. Το χρέος είναι ρυθμισμένο, η δημοσιονομική χαλαρότητα έχει επέλθει κατόπιν συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, όπως και στις άλλες χώρες και ταυτόχρονα έχει μπροστά της προς αξιοποίηση η χώρα περισσότερα από 32 δισ. ευρώ την ερχόμενη διετία.

    Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε στις 455 μονάδες, με την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,51% 3,91 να κρατάει τα 0,92 ευρώ. Απώλειες 2,3% για την ΕΤΕ ΕΤΕ 0,97% 7,29, στο 1,97 ευρώ και κάτω από 1% η πτώση για Alpha ΑΛΦΑ 0,62% 1,62 και Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,52% 1,93 στα 0,77 και 0,57 ευρώ αντίστοιχα. Μέσα σε δύο μέρες (σ.σ. από την περασμένη Παρασκευή) ο τραπεζικός κλάδος διόρθωσε βιαίως κατά 10%, παρατηρούν οι αναλυτές.

    Από εκεί και πέρα, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,69% 38,10, Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,27% 18,30, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 0,78% 5,18 και ΔΕΗ ΔΕΗ 1,60% 11,40 κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα. Πρόκειται για τις μετοχές εκείνες που επέδειξαν σημάδια αντοχής στο γενικότερο κλίμα ρευστοποιήσεων το περασμένο διήμερο.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 63 έκλεισαν με κέρδη και 37 υποχώρησαν.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί η έκδοση του νέου ελληνικού 10ετούς θα γίνει ανάρπαστη



    ΣΧΟΛΙΑ