• Σχόλιο Αγοράς

    «Χαμηλή τάση» λόγω ΔΕΗ στο Xρηματιστήριο, αντέχουν οι μετοχές του MSCI

    Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ


    Οι αγορές απεχθάνονται τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, είναι η άποψη που πρεσβεύουν οι χρηματιστές στην Wall Street, καθώς καλούνται να βάλουν επιπλέον λεφτά, πέρα από αυτά που έχουν ήδη επενδύσει, σε μία μετοχή.

    Η αγορά βίωσε φέτος τις ισχυρές αυξήσεις σε Πειραιώς και Alpha και πλέον ένα μη τραπεζικό blue chips, λαμβάνει παρόμοια απόφαση.

    Η ΔΕΗ θα ανοίξει βιβλίο προσφορών και ξένοι επενδυτές θα εγγραφούν για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. Ευρώ, με τη συμμετοχή του Δημοσίου να μειώνεται στο 34%, εκδίδοντας προφανώς 118 εκατ. νέες μετοχές.

    Εκεί είναι που θα bidαριστεί η τιμή στην οποία θα συμμετάσχουν οι ξένοι και Έλληνες επενδυτές (δεν υπάρχει περιορισμός για τους υφιστάμενους μετόχους) α) για να διασφαλιστεί ότι δεν πέσει η συμμετοχή του κράτους κάτω από το 34%, β) με οδηγό τα 118 εκατ. νεες μετοχές, μπορούν να δώσουν υψηλότερη τιμή, άρα το ύψος της αύξησης μπορεί να κινηθεί που θα κινηθεί κατά τις πληροφορίες αισθητά πάνω από τα 750 εκατ. Ευρώ. Η ζήτηση, όπως μεταδίδουν πηγές από το city είναι μεγάλη, σε σημείο τέτοιο που να δούμε bid πάνω από τα 9 ευρώ.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. άνοιξε στις 870 μονάδες και λίγο πιο πριν κάλυπτε μέρος από το χαμένο έδαφος των πρώτων λεπτών, κινούμενος στις 875 μονάδες και με πτώση 1,25%.

    Η μετοχή της ΔΕΗ ξεκίνησε με βαριά, αλλά αναμενόμενη πτώση 12%, στα επίπεδα των 7,94 ευρώ ΔΕΗ -100,00% . Το κλίμα συνεχίζει να μην είναι καλό για το σύνολο του ταμπλό, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν πωλήσεις σε άλλα χαρτοφυλάκια προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή στην αμκ της ΔΕΗ, αναφέρουν χρηματιστές. Δηλαδή, ότι συμβαίνει συνήθως σε μία αύξηση κεφαλαίου, ειδικά δε, αν πρόκειται για blue chip.

    Παρασύρονται πάντως και οι άλλες μετοχές του κλάδου, με τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -100,00% να χαλάει διαγραμματικά, κινούμενος στα 14,36, στα 8,94 ευρώ υποχωρεί η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ με πτώση 2,8%.

    Κατά τα άλλα, κάτω από 1% η πτώση για τον ΟΤΕ ΟΤΕ -100,00% και τον ΟΠΑΠ, παρατηρώντας κανείς ότι τα χαρτιά του MSCI, έχουν καλύτερη παρουσία στην διαδικασία της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

    Στις τράπεζες 2,7% υποχωρεί η ΕΤΕ, 1,3% η Eurobank, στο 1,10 υποχωρεί οριακά η Alpha kai sto 1,36 ευρώ με πτώση κάτω από 1% η Πειραιώς. Μόλις 0,2% υποχωρεί και το Jumbo, στα 14 ευρώ, που, επίσης συμμετέχει στον MSCI.



    ΣΧΟΛΙΑ