• Σχόλιο Αγοράς

    Χ.Α.: Πρωταγωνιστής και πάλι στις αποδόσεις διεθνώς – ΟΠΑΠ και Alpha πήραν τον δείκτη πάνω τους


    Κέρδη πάνω από 45% καταγράφει ο γενικός δείκτης του Χ.Α. από την  αρχή της χρονιάς, ενώ την Παρασκευή οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά υψηλά, στις 891,3 μονάδες και κέρδη 0,90%. Το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές με την Ευρώπη να διερευνά και πάλι τα υψηλά 4ετίας και η Wall Street τα ιστορικά της υψηλά.

    Το γύρισμα της αγοράς ήρθε από τις τράπεζες, με τον δείκτη τους να επιστρέφει πάλι πάνω από τις 900 μονάδες καταγράφοντας άνοδο περί το 2%. Εν αναμονή των εγκρίσεων του σχεδίου Ηρακλής, το οποίο πρόκειται να έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται να πάρει όλα τα credits από τους θεσμούς. Τα αποτελέσματα των τραπεζών, κατά γενική ομολογία, ικανοποίησαν την αγορά, αν και οι διακυμάνσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται ότι θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Πάνω από 4,7% τα κέρδη για την Alpha και άνω του 2,8% τα κέρδη για την ΕΤΕ, ενώ κάτω από 1% ενισχύθηκε η Πειραιώς και μικρές απώλειες κατέγραψε η Eurobank.

    Επιστρατεύτηκαν, στο μεταξύ, άλλες υποστηρικτικές ως προς την τάση της αγοράς δυνάμεις, όπως η Coca Cola, που ενισχύθηκε στα 28,9 ευρώ και κέρδη 2,3%, άνοδο 1,7% κατέγραψε η ΕΥΔΑΠ, η οποία επέστρεψε στην Large Cap, εξακοντίζοντας την Cenergy, που περιόρισε ωστόσο τις απώλειές της, σε 0,7% και κλείσιμο στο 1,32 ευρώ. Θετικό πρόσημο και για την Autohellas που τοποθετήθηκε στον Mid Cap, με κλείσιμο στα 7,26 ευρώ και νέες απώλειες για την MLS, 6,7%, αφού ετέθη εκτός του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο ΟΠΑΠ έπιασε και πάλι τα 10 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση στα 3,2 δις. ευρώ και υψηλό τα 10,32 ευρώ.

    Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, περί τα 65 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 61 ενισχύθηκαν και 34 υποχώρησαν.

    Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, «τεχνικά, η άνοδος ως τα επίπεδα των 896 μονάδων αγόρασε χρόνο για τους ταύρους οι οποίοι διατηρούν τις ελπίδες τους για μια ακόμα προσέγγιση των φετινών υψηλών. Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών καθώς και ο MACD παραμένουν θετικά προσκείμενοι στην άνοδο ενώ οι συναλλαγές έχουν βελτιωθεί αισθητά δίνοντας την εικόνα μιας πιο συστηματικής ροής κεφαλαίων. Τα καλά νέα για τους αισιόδοξους έχουν να κάνουν και με το βάθος της διόρθωσης η οποία ήταν ελεγχόμενη και εντός προγράμματος αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές οι οποίοι παραμένουν στην ζώνη της ουδετερότητας. Από την άλλη πλευρά η άνοδος στερείται δυναμικής, το momentum όσο πλησιάζει ο Γενικός Δείκτης τις 900 μονάδες μειώνεται και οι επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλοι που υποστηρίζουν την ανοδική κίνηση δείχνουν να δυσκολεύονται να περάσουν μακροχρόνιες αντιστάσεις στα διαγράμματα τους με κύριο εκφραστή αυτής της δυσκολίας τον τραπεζικό κλάδο. Συμπερασματικά θα αναμέναμε η επόμενη εβδομάδα να κινηθεί πλάγια απορροφώντας τους κραδασμούς από την κατοχύρωση κερδισμένων θέσεων ενόψει και του κλεισίματος της χρονιάς».



    ΣΧΟΛΙΑ