• Σχόλιο Αγοράς

    Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ – Γιατί ανέβηκαν οι τράπεζες

    • NewsRoom


    Απώλειες παρατηρήθηκαν στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Από την άλλη, οι μετοχές των τραπεζών συνέχισαν να καταγράφουν ανοδική πορεία πράγμα που σημαίνει αύξηση των επιτοκίων.

    Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,66%, στις 414,78 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας κινείτο μεταξύ ήπιων απωλειών και κερδών, ενώ ο Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της ευρωζώνης, έχασε 0,72%, στις 3.541,79 μονάδες.

    Πως κινήθηκαν οι δείκτες

    Ο γερμανικός DAX έχασε 0,55%, στις 12.956,66 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να “χάνει” 1,04% στις 6.157,84 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε ήπια κέρδη 0,07%, στις 7.282,07 μονάδες.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB “έχασε” 0,21%, στις 22.365,82 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,37%, στις 8.085,50 μονάδες.

    Άνοδος για τις τραπεζικές μετοχές

    Οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου κατέγραψαν άνοδο 1,71%, αφότου αναλυτής της Morgan Stanley, σε σημείωμά του, αναβάθμισε τις προοπτικές του συγκεκριμένου επιχειρηματικού τομέα. Ο δείκτης τραπεζικών μετοχών της ευρωζώνης έκλεισε σε υψηλό τριών μηνών. Απώλειες είχαν υποστεί οι ευρωαγορές και την Τετάρτη, μετά τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

    Η γερμανική KION Group είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 6,70%, μετά τη “βουτιά” άνω του 25% την Τετάρτη, αφότου εξέδωσε πρόβλεψη ότι θα καταγράψει ζημίες στο γ’ τρίμηνο λόγω ελλείψεων σχετιζόμενων με την εφοδιαστική αλυσίδα και αυξημένου κόστους υλικών και ενέργειας.

    Οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό τομέα

    Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο κολοσσός της ενέργειας Shell ανακοίνωσε ότι ο CEO Ben van Beurden θα αποχωρήσει από τη θέση του στο τέλος του έτους, μετά από σχεδόν μία δεκαετία στα ηνία του ομίλου. Ο Wael Sawan, επικεφαλής του κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Shell, θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας την 1η Ιανουαρίου 2023.

    Στο πυθμένα του Stoxx 600 βρέθηκε η μετοχή της εταιρείας λιανικών πωλήσεων THG, με “βύθιση” κατά 18,4%. Η μετοχή της εταιρείας λιανικού εμπορίου φαρμάκων Zur Rose Group υπέστη απώλειες 10%, Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των Delivery Hero και Puma, με πτώση 5,8% και 5,5%. Η Carnival, εταιρεία του κλάδου του τουρισμού, κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού δείκτη, με 8,2%. Οι μετοχές των Bank of Ireland και CaixaBank κέρδισαν 5,9% και 5,8% αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Πάνω από το 6% τα στεγαστικά επιτόκια – Υψηλό 14 ετών

    ΗΠΑ: Υποχώρησαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

    ΗΠΑ: Αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο



    ΣΧΟΛΙΑ