• Σχόλιο Αγοράς

    Απώλειες σε Wall Street και Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Ουκρανίας – Πώς ξεκίνησε ο Dow Jones

    • NewsRoom
    χρηματιστής στη Wall Street παρακολουθεί τη συνεδρίαση


    Με απώλειες άνοιξαν οι βασικοί δείκτες τη Δευτέρα τις συνεδριάσεις στη Wall Street, μέσα σε ένα άκρως αρνητικό κλίμα για τα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω των φόβων για μια ενδεχόμενη ρωσική κίνηση στην Ουκρανία.

    Από την περασμένη Παρασκευή μια σειρά από χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, την ώρα που οι ΗΠΑ φέρεται να αναμένουν μια πιθανή εισβολή από τη Ρωσία ακόμα και μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Οι Δυτικοί έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία πως σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία θα απαντήσουν με βαριές οικονομικές κυρώσεις που θα προκαλέσουν ισχυρότατο πλήγμα στην ρωσική οικονομία. Ωστόσο διάχυτος είναι ο φόβος πως η Ρωσία θα επιχειρήσει να απαντήσει με κάποιο πλήγμα που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο του ενεργειακού κόστους.

    Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν με προβληματισμό και την συζήτηση γύρω από την επόμενη κίνηση της FED προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος του πληθωρισμού, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έφτασε σε νέα υψηλά 40 ετών.  Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα έπρεπε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό πιο επιθετικά.  Ήδη οι αναλυτές αναμένουν πλέον αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, ή 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, των βασικών επιτοκίων στη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο.

    Πώς κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι βασικοί δείκτες στη Wall Street

    Σε αυτό το κλίμα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατακρημνίζονται τη Δευτέρα, με τον παναευρωπαϊκό Stoxx 600 να κινείται στο -2,02% και τις 460 μονάδες.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται στο -1,8% και τις 7.522,86 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 2,36% στις 15.061,27 μονάδες με πτώση -2,36%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί στις 6.821,41 μονάδες με απώλειες -2,71%.

    Πάντως στη Wall Street επιχειρείται να υπάρξει μια πιο συγκρατημένη συνεδρίαση σε σχέση με την ελεύθερη πτώση της Παρασκευής, με τους δείκτες πάντως να κινούνται στα πρώτα λεπτά με νευρικότητα και αρκετές εναλλαγές.

    Αυτή την ώρα ο  Dow Jones κινείται στις 34.415,22 μονάδες με πτώση -0,93%, ο S&P 500 στις 4.390,63 μονάδες με απώλειες -0,63% ενώ ο Nasdaq  στις 13.777,12 μονάδες με πτώση -0,10%.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: H κούρσα ανόδου συνεχίζεται με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία – Πιο κοντά στα 100 δολάρια

    Ψαλιδίζει τις παροχές η «υψηλή πτήση» του 10ετούς ομολόγου



    ΣΧΟΛΙΑ