• Σχόλιο Αγοράς

    Σε ανοδικό έδαφος οι ευρωαγορές μετά την εξαγορά της Credit Suisse – Στο +0,98% ο Stoxx 600

    Ευρωαγορές


    Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν σήμερα, Δευτέρα, οι ευρωαγορές, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο μεγάλης αγωνίας για τους επενδυτές.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, η κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse προκάλεσε νέες ανησυχίες στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είχε ήδη προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της First Republic Bank στις ΗΠΑ. Το ισχυρό τραπεζικό sell off είχε διάρκεια λίγων ημερών. Η αγωνία των επενδυτών στην Ευρώπη, ωστόσο, εντάθηκε ακόμα περισσότερο με την κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse, η οποία έφτασε σε ιστορικά χαμηλά, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας (SNB) του μεγαλύτερού της μετόχου, ότι δε θα προχωρήσει σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε «συγκινήθηκε» πάντως από την κατάρρευση της Credit Suisse και συνέχισε ακάθεκτη το έργο της, δηλαδή τον «πόλεμο» με τον πληθωρισμό, παρ’ όλο που οι αναλυτές και οι επενδυτές ήλπιζαν σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων μικρότερης των 50 μονάδων βάσης καθώς αιωρείτο το «σενάριο» ότι ένας από τους λόγους της κατάρρευσης ήταν και η αυστηρή νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες.

    Απ’ την άλλη, η Credit Suisse κατάφερε να εξασφαλίσει την οικονομική υποστήριξη της Εθνικής Ελβετικής Τράπεζας, ενώ διαδραματιζόταν ένα θρίλερ για την εξαγορά της. Τελικά η λύση δόθηκε από την UBS, η οποία ανακοίνωσε την Κυριακή τη συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse.

    Η εν λόγω εξαγορά έφερε ανακούφιση προς το παρόν στους επενδυτές, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να ανοίγουν την εβδομάδα με άνοδο, αν και η μετοχή της Credit Suisse συνεχίζει να σε αρνητικά πρόσημα.

    Βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν εν αναμονή της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής (Fed) στις 21 – 22 Μαρτίου 2023, ένα «κρίσιμο» meeting για τον επενδυτικό χώρο, μιας και είναι η πρώτη συνεδρίαση της τράπεζας όπου οι αξιωματούχοι της θα ανακοινώσουν τις πρώτες προβλέψεις τους για την οικονομία.

    Πώς κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη

    Υπό το φως των νέων εξελίξεων, οι χρηματιστηριακοί δείκτες επέστρεψαν στα θετικά τους πρόσημα.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο Stoxx 600 0,98% στις 440,60 μονάδες. Από τις μετοχές του Stoxx 600 με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Julius Baer Gruppe AG (8,24%) και Afry AB (6,13%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Credit Suisse Group AG (-55,74%) και Idorsia Ltd. (-5,23%).

    Όσον αφορά τις μετοχές των τραπεζών, η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με ήπιες απώλειες 0,50%. Αντίθετα, η μετοχή της Commerzbank έκλεισε με άνοδο 1,5%, η μετοχή της BNP Paribas S.A. έκλεισε με ισχυρή άνοδο 1,70% και η μετοχή της Société Générale με ήπιες απώλειες 0,18%

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.403,85 μονάδες με ήπια άνοδο 0,93% και ο γερμανικός δείκτης DAX στις 14.933,38 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,12%.

    Ακολούθως, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.013,14 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,27%.

    Ανοδική ήταν και η πορεία του ιταλικού δείκτη FTSE MIB που έκλεισε στις 25.899,57 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,59%. Με κέρδη έκλεισε και ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 στις 8.833,10 μονάδες με ισχυρή άνοδο 1,31%.

    Διαβάστε επίσης:

    Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης



    ΣΧΟΛΙΑ