• Σχόλιο Αγοράς

    Ανοδικά ο χρυσός μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Αμετάβλητο το WTI

    • NewsRoom
    Χρυσός σε ράβδους


    Ανοδικά έκλεισε την Τρίτη το πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, καθώς το αμερικανικό δολάριο και οι αποδώσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησα, αφού ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός για τον μήνα Οκτώβριο.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή Οκτωβρίου στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερός σε μηνιαία βάση, ενώ ο βασικός ΔΤΚ — ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας — αυξήθηκε 0,2%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,1% του ΔΤΚ και 0,3% στον βασικό ΔΤΚ.

    Ο δείκτης ICE U.S. Dollar υποχώρησε κατά 1,4% στο 104,17, ενώ η απόδοση στο 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,463% από 4,631% τη Δευτέρα.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου  ενισχύθηκε κατά 16,30 δολ. ή +0,8% για να διαμορφωθεί στα 1.966,50 δολάρια ανά ουγγιά, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 18 Οκτωβρίου.

    Σχεδόν αμετάβλητο το WTI

    Την ίδια ώρα, σχεδόν αμετάβλητο έκλεισε το αμερικανικό αργό, με τους επενδυτές να αναμένουν με αγωνία τα στοιχεία που θα ανακοινώσει αύριο η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας για την πορεία των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

    Τα στοιχεία θα καλύπτουν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση κατά 4,5 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ.

    Από την πλευρά της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανοδικά την πρόβλεψη της για την αύξηση της ζήτησης αυτό το έτος κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, στα 2,4 εκατ. βαρέλια. Η  συνολική ζήτηση το 2023 υπολογίζεται στα 102 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την  IEA η ζήτηση και η προσφορά θα μετριαστούν το επόμενο έτος.

    Σε αυτό το κλίμα, το WTI Δεκεμβρίου έκλεισε  αμετάβλητο στα 78,26 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Το Brent Ιανουαρίου έχασε 5 cents ή σχεδόν 0,1% στα 82,47 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

    Διαβάστε επίσης

    BofA: Οι επενδυτές «καίνε» τα μετρητά και αγοράζουν ομόλογα

    Ευρωαγορές: Άνοδος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

    ΔΝΤ: Εύσημα για την οικονομία και «καμπανάκια» για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις



    ΣΧΟΛΙΑ