• Σχόλιο Αγοράς

    Πάρτι στη Wall Street για την επιβράδυνση του πληθωρισμού – Πάνω από το +4% ο Nasdaq

    • NewsRoom
    Wall Street


    Εκτοξεύτηκαν οι δείκτες της Wall Street, με τον Nasdaq να οδηγεί την ανάκαμψη φτάνοντας μέχρι και και το +4,65% στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης. Ακολουθεί ο S&P 500 με +3,31% και ο Dow Jones με άνοδο +2,13%.

    Η υποδοχή των επενδυτών στα νέα για την μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνσης του πληθωρισμού ήταν θερμή, τροφοδοτώντας ένα ράλι, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η Wall Street, τις προηγούμενες ημέρες, ιδιαίτερα στον τεχνολογικό τομέα.

    Τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ άλλαξαν το κλίμα και στην αγορά των crypto, με το Bitcoin να ανακάμπτει από τα χαμηλά 2 ετών.

    Αυτή την ώρα η αξία του bitcoin διαμορφώνεται στα 17.603,67 δολάρια, ενώ το Ethereum κινείται στα 1.290 δολάρια. Μικρή ανάκαμψη καταγράφει και το FTX Token που κινείται στα 3,32 δολάρια, από 2,01 νωρίτερα, ενώ το Solana που είχε υποχωρήσει έως τα 12,31 δολάρια κινείται πλέον στα 16,46 δολάρια.

    Την ίδια ώρα, σto 3,87% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, ενώ αυτή του 2ετούς τίτλου αποκλιμακώνεται στο 4,336%.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

    Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο υποχώρησε με μεγαλύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, αυξάνοντας τα στοιχήματα των επενδυτών για στροφή της Fed από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 7,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

    Ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, το βασικό μέτρο επιβραδύνθηκε, από το υψηλό τεσσάρων δεκαετιών τον Σεπτέμβριο, στο 6,3%.

    Ο συνολικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,4% τον περασμένο μήνα, ενισχύθηκε από την ανάκαμψη των τιμών της βενζίνης και αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Τα βλέμματα των επενδυτών είναι τώρα στραμμένα στην κρίσιμη έκθεση του Μίσιγκαν για την πορεία του πληθωρισμού στα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

    Πέρα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η αγορά είδε επίσης θετικά τα στοιχεία για τις εναρκτήριες αιτήσεις καταβολής επιδόματος ανεργίας την περασμένη εβδομάδα να φτάνουν τις 225.000, αυξημένες από τα 217.000 της προηγούμενης εβδομάδας. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στις 220.000 αιτήσεις. Αυξητικά κινήθηκε και ο αριθμός των αιτημάτων για διατήρηση υφιστάμενου επιδόματος, που ανήλθε στα 1,493 εκατ. από τα 1,485 εκατ. της εβδομάδας που είχε προηγηθεί. Οι αναλυτές ανέμενα να υποχωρήσει στις  1,475 εκατ. αιτήσεις.

    Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει αυτή την ώρα η Home Depot (8,14%), ενώ ακολουθεί η Salesforce (7,74%). Άνω του 6% είναι επίσης η άνοδος για Microsoft, Apple και Nike. Μοναδική μετοχή του δείκτη που κινείται σε αρνητικό έδαφος είναι αυτή της McDonald’s στο -0,55%.

    Ιδιαίτερα θετικά κινούνται οι τεχνολογικές μετοχές, με την Amazon να βρίσκεται αυτή την ώρα στο +10,26%, την Meta στο +5,98%, την Alphabet στο +7,40%, την Nvidia στο +8,76% και την AMD στο +10,9% και την Netflix στο +5,71%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Σφαγή εργαζομένων στις τεχνολογικές εταιρείες- Πάνω από 30.000 απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων



    ΣΧΟΛΙΑ