• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο… καναβάτσο ξανά οι τράπεζες: Από το +7,78% στο -1,95%


    Κυριολεκτικό… άδειασμα ήρθε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τον πρωινό ενθουσιασμό να αποδεικνύεται βραχύβιος όσο δεν γίνεται. Η αιτία εξωγενής (;).

    Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις 17.12 ώρα Ελλάδος κατέγραφαν ισχυρές απώλειες άνω του 1%, καθώς η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου (TΒill) βρισκόταν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 ενώ η απόδοση του διετούς τίτλου κινείται σε υψηλό 10 ετών!

    Οι απώλειες του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε η μετοχή της ΔΕΗ την τελευταία ώρα των συναλλαγών, είχαν αποτέλεσμα να εξανεμιστούν όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του Γενικού Δείκτη (από το +2,71%) με αποτέλεσμα να κλείσει τελικά στο -0,05%, παραμένοντας κάτω από τις 630 μονάδες.

    Παρά τις σημερινές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι οι πρόσφατες χρηματιστηριακές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο σχετίζονται με εξωγενείς παράγοντες όπως η άνοδος των επιτοκίων στην Ιταλία, οι τραπεζικές μετοχές από το υψηλό ημέρας του +7,78% τερμάτισαν τις συναλλαγές στο -1,95%…

    Ενδεικτική είναι και η αύξηση των ανοιχτών θέσεων στην οποία προχωρούν τα ξένα funds στις τραπεζικές μετοχές, παρά τις… χαμηλές αποτιμήσεις και τα υπερπουλημένα επίπεδα στα οποία έχουν βρεθεί.

    Στο ταμπλό, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της ΕΤΕ (-3,9%) κλείνοντας στα 1,478 ευρώ και την ακολούθησαν οι Τρ. Πειραιώς (-2,4%), Alpha Bank (-1,45%) και Eurobank (-0,76%).

    Απογοητευτική εικόνα και για τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία τερμάτισε τις συναλλαγές με ημερήσιες απώλειες της τάξης του 4,84% και στα 1,16 ευρώ, ενώ η μετοχή από την αρχή του μήνα μετρά απώλειες της τάξης του 17,61%.

    Στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν και οι τίτλοι των ΕΛΠΕ (-3,69%), Αεροπορία Αιγαίου (-2,74%), ΟΛΠ (-2,52%), Σαράντης (-2,30%) και ΕΕΕ (-2,28%).

    Στον αντίποδα βρέθηκαν οι Jumbo (+7,34%), Motor Oil (+4,21%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,94%), Lamda (+2,06%) και Βιοχάλκο (+1,19%). Με τη συνδρομή αυτών, κατάφεραν να αντισταθμιστούν οι πιέσεις στο υπόλοιπο μέρος και να κλείσει ο Γενικός Δείκτης αμετάβλητος μετά τις δημοπρασίες.

    Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΙΝΤΡΑΛΟΤ (+3,23%) και ΜΙΓ (+2,94%) ενώ Ελλάκτωρ και Τράπεζα Αττικής υπέστησαν απώλειες της τάξης του 6,53% έκαστος.



    ΣΧΟΛΙΑ