• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο «κόκκινο» ξανά η Wall Street, καθώς το πακέτο τόνωσης πάει για μετά τις εκλογές – Κέρδη για χρυσό, «βουτιά» 4% για αργό

    Wall Street


    Με απώλειες ολοκλήρωσαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς το αρχικό αναιμικά θετικό κλίμα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας έδωσε ξανά τη θέση του στην απογοήτευση, καθώς φαίνεται πως οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές προτιμούν να κλείσουν το θέμα μετά τις αμερικανικές εκλογές.

    Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πέλοσι, φαίνεται να συμφωνούν το πακέτο για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας από τις επιπτώσεις το κορονοϊού να περάσει μετά τις αμερικανικές εκλογές. Κάτι που σημαίνει πως οι μετοχές δεν μπορούν να αναμένουν το συγκεκριμένο πακέτο να λειτουργήσει ως καταλύτης για περαιτέρω κέρδη, πριν τις 3 Νοεμβρίου.

    Όπως ανέφερε στο MSNBC η Πελόζι, ανέφερε πως παραμένει αισιόδοξη για μια συμφωνία, ενώ θα μιλήσει αργότερα μέσα στην ημέρα με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν. Ωστόσο αναγνώρισε ότι η τελική συμφωνία μπορεί να συμβεί παρά μόνο μετά την ημέρα των εκλογών, η οποία είναι στις 3 Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε,  ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε ότι δεν θέλει να ψηφίσει για μια συμφωνία, πριν από τις εκλογές. Πάντως, δήλωσε πως το πακέτο θα είναι μεγαλύτερο, καλύτερο, πιο ασφαλές και θα είναι αναδρομικό.

    Πέρα από τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο τόνωσης, το ενδιαφέρον στράφηκε και στο μέτωπο των ερευνών για το υποψήφιο εμβόλιο, μετά την είδηση πως  απεβίωσε εθελοντής του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca από τη Βραζιλία. Η είδηση έφερε προσωρινά ισχυρή πτώση για τη μετοχή, η οποία ωστόσο κατάφερε να τις περιορίσει όταν έγινε γνωστό πως η κλινική μελέτη στη Βραζιλία δεν θα διακοπεί, καθώς ο εθελοντής δεν μετείχε στην «ενεργή ομάδα». Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, o εθελοντής δεν φαίνεται να έχει λάβει το εμβόλιο, με αρκετούς να εκτιμούν πως μάλλον άνηκε στην ομάδα ελέγχου, που λαμβάνει το placebo.

    Παράλληλα, το φως της δημοσιότητας είδαν και τα πρακτικά των τελευταίων συζητήσεων στη Fed, σύμφωνα με τα οποία παρατηρήθηκε πως η οικονομική δραστηριότητα στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ  ήταν ήπια προς μέτρια. Κάποιες περιοχές ανέφεραν αποδυνάμωση των λιανικών πωλήσεων, αν και η ζήτηση για αυτοκίνητα παρέμεινε σταθερή. Τα χαμηλά αποθέματα έχουν συγκρατήσει τις πωλήσεις.

    Μικτή ήταν και η εικόνα από τα νέα εταιρικά αποτελέσματα. Η Netflix ανακοίνωσε αύξηση κερδών και εσόδων για το τρίμηνο, όμως ο ρυθμός αύξησης των συνδρομητών μειώθηκε αισθητά, προκαλώντας προβληματισμό στους επενδυτές. Η Verizon από την πλευρά της ανακοίνωσε υποχώρηση των εσόδων και των κερδών της, ενώ η Snap Inc. αντίθετα κατάφερε να καταγράψει άνοδο των εσόδων της και συρρίκνωση των ζημιών για το τελευταίο τρίμηνο.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 28.210,82 μονάδες με απώλειες -0,35%, ο  S&P 500 στις 3.435,56 μονάδες με πτώση -0,22% ενώ ο  Nasdaq στις 11.484,69 μονάδες με απώλειες -0.28%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 9 έκλεισαν με άνοδο, με την Travelers να συνεχίζει για δεύτερη ημέρα με ισχυρά κέρδη μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε. Η μετοχή της έκλεισε την Τετάρτη με άνοδο 5,83%. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Goldman Sachs, η οποάι υποχώρησε κατά -2,46%.

    Η μικρότερη των αναμενόμενων υποχώρηση των αποθεματικών του αργού στις ΗΠΑ απογοήτευσε τους επενδυτές του πετρελαίου, οι οποίοι βλέπουν με ανησυχία την επέλαση του δεύτερου κύματος στην Ευρώπη και τα μέτρα που παίρνουν σταδιακά οι κυβερνήσεις. Η τιμή του συμβολαίου Δεκεμβρίου του αμερικανικού αργού υποχώρησε κατά  4% στα 40,03 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης,  ενώ στο ICE Futures του Λονδίνου υποχώρησε κατά  3,3% στα 41,73 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαιο βρέθηκαν στη χαμηλότερη τιμή από τις 12 Οκτωβρίου.

    Αντίθετα, ανοδικά έκλεισε το ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, εκμεταλλευόμενο την υποχώρηση του δολαρίου. Ειδικότερα το συμβόλαιο  παράδοσης Δεκεμβρίου, σημείωσε άνοδο 0,7% κλείνοντας στα 1.929,50 δολάρια η ουγγιά, στο υψηλότερο κλείσιμο από τις 18 Σεπτεμβρίου για το πιο ενεργό συμβόλαιο.



    ΣΧΟΛΙΑ