• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο επίκεντρο εγχώριων και ξένων αναλυτών παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο


    Στο επίκεντρο των αναλυτών βρίσκεται και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών, ύστερα από τη φρενήρη πορεία που έχει καταγράψει από τις αρχές του έτους, που το κατατάσσει στις πρώτες θέσεις των παγκόσμιων χρηματιστηριακών επιδόσεων.

    Με αφορμή το 8ο Greek Investment Forum, το οποίο πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή 25 ελληνικών εισηγμένων, οι Eurobank Equities και Alpha Finance παραθέτουν σε νέες εκθέσεις τους τις θετικές προβλέψεις που διατηρούν για την ελληνική αγορά, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα της αφαίρεσης του πολιτικού ρίσκου από την εξίσωση της ανάκαμψης, αλλά και τη σημασία της ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης των ξένων κεφαλαίων προς το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Σύμφωνα με την Eurobank Equities, το outlook για την Ελλάδα παραμένει θετικό για το έτος που διανύουμε, δεδομένου ότι ο σκόπελος των εκλογών, που συνήθως προκαλεί αβεβαιότητα και αυξημένη επιφυλακτικότητα στις αγορές, λόγω της συνεπαγόμενης πολιτικής αστάθειας, έχει μετατραπεί σε στήριγμα για το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι ελληνικές μετοχές έχουν κινηθεί ισχυρά ανοδικά παρασυρόμενες από τις προσδοκίες πολιτικής αλλαγής, με το θετικό momentum να διατηρείται και μετά τη διενέργεια των εκλογών, σε περίπτωση που οι πολιτικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης επιβεβαιώσουν τις ελπίδες των επενδυτών, και υπάρξει βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

    Η χρηματιστηριακή συνιστά τακτικές εναλλαγές θέσεων και έκθεση σε τίτλους που διαθέτουν υψηλή μερισματική απόδοση, ισχυρή ρευστότητα ή αναμένεται να επηρεαστούν από την πολιτική αλλαγή. Έτσι, η Eurobank Equities περιλαμβάνει στις κορυφαίες της επιλογές τις μετοχές των Jumbo, ΟΠΑΠ και Lamda Development, ενώ επιλέγει από τις συστημικές τράπεζες την Alpha bank, λόγω των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών της.

    Από την πλευρά της η Alpha Finance σημειώνει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας η οποία επιβεβαιώνεται από την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων από το 2015 και μετά, την επιστροφή στις αγορές κρατικών χρεογράφων την ανάπτυξη της οικονομικής επιτάχυνσης, με εκτήμηση 2% για το 2019-2020 και την θετική εικόνα στο μέτωπο των οικονομικών αποτελεσμάτων.

    Η χρηματιστηριακή διατηρεί τις ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Χρηματιστήρια και ΟΠΑΠ μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της, ενώ από τις συστημικές τράπεζες ξεχωρίζει την Εθνική, η οποία προσφέρει το καλύτερο προφίλ ρίσκου-απόδοσης.

    Η Alpha Finance εκτιμά ότι η χώρα έχει βγει από το τέλμα των τελευταίων ετών, ενώ κρίνει ότι μια μελλοντική επέκταση της οικονομίας, θα υποστηριχθούν ακόμη παραπάνω οι εταιρικές κερδοφορίες, ενώ θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την ελληνική αγορά.

    Ταυτόχρονα με τις θετικές διατυπώσεις των εγχώριων χρηματιστηριακών, η CITI αναφέρει ότι τόσο η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών (που διαμορφώνεται στο 3%), όσο και η αύξηση των κερδών ανά μετοχή σε διεθνές επίπεδο, η ελληνική αγορά δείχνει ότι διατηρεί πολύ καλές προοπτικές κέρδους για τους επενδυτές, προσελκύοντας όλο και περισσότερα χαρτοφυλάκια που αναζητούν υψηλές αποδόσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και στη ραγδαία αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας του ΧΑ από την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI  και μετά, με τις εισροές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα χάρη στην σύντμηση της προεκλογικής περιόδου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.



    ΣΧΟΛΙΑ