• ΑΓΟΡΕΣ

    Στις 868 μονάδες το Χρηματιστήριο, στο -3,5% οι μηνιαίες απώλειες του «κόκκινου» Αύγουστου


    Μια ανάσα από τις 870 μονάδες έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ολοκληρώνοντας με μια ακόμα σημαντική άνοδο την τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις μηνιαίες απώλειες που προκλήθηκαν στο πρώτο μισό του μήνα.

    Ο Αύγουστος ήταν ο πρώτος μήνας που βάφτηκε «κόκκινος» στο χρηματιστήριο της Αθήνας για το 2019, καθώς το χρηματιστήριο είχε να αντιμετωπίσει το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τη θερινή ραστώνη και τους χαμηλούς τζίρους. Το κλίμα μάλιστα επιβάρυνε και η διστακτικότητα των οίκων αξιολόγησης να προχωρήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, αν και οι εκθέσεις τους ήταν κυρίως θετικές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση επαναλήφθηκε για μια ακόμα φορά το συνηθισμένο μοτίβο της εβδομάδας, το οποίο θέλει μαζικές επιθέσεις αγοραστών κατά τα τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες, καθώς σήμερα η Πειραιώς αλλά και χθες η Εθνική και η Alpha Bank ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, τα οποία επιβεβαίωσαν και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αμέσως μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το α’ εξάμηνο και η Eurobank. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με με άνοδο 2,11% στις 781,99 μονάδες, ενώ σε επίπεδο μήνα περιόρισε τις 5,58%, μαζεύοντας σημαντικά τις μηνιαίες απώλειες που το πρώτο δεκαπενθήμερο είχαν φτάσει το -25%.

    Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 1,12% στις 868,10 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 858,84 (+0,04%) και των 868,12 μονάδων (+1,13%). Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 3,5%,

    Ο τζίρος ανήλθε στα 91,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 40,9 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,29%, στις 2.143,25 μονάδες, ενώ σε επίπεδο μήνα υποχώρησε κατά 3,65%.  Από τις μετοχές του δείκτη, ξεχώρισαν οι μετοχές της  Eurobank, της Φουρλής και της Πειραιώς που σημείωσαν κέρδη άνω του 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική και άνω του 1% σε Titan, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα.

    Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Cenergy, Alpha Bank, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Aegean, ΟΤΕ και Λάμδα.

    Αντίθετα τη μεγαλύτερη διόρθωση σημείωσε η μετοχή της ΔΕΗ που έκλεισε στο -1,07% ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ