• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στα 15 τρισ. δολάρια τα ομόλογα της «μαύρης τρύπας» των αρνητικών αποδόσεων

    • Bloomberg


    Σε νέο επίπεδο ρεκόρ διαμορφώθηκε, μετά την τελευταία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, το ύψος των ομολόγων που προσφέρουν πλέον αρνητικές αποδόσεις.

    Καθώς οι επενδυτές αναζητούν διακαώς ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, η κεφαλαιοποίηση του δείκτη Bloomberg Barclays Global Negative Yielding Debt Index διαμορφώθηκε τη Δευτέρα στα 15,01 τρισ. δολάρια.

    Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, Τρίτη, αφού η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε επισήμως την Κίνα για «χειραγώγηση νομίσματος».

    Η αυξημένη ζήτηση για κρατικά ομόλογα οδήγησε επίσης την απόδοση των ομολόγων αναφοράς του αμερικανικού Δημοσίου στο χαμηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί πριν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, ενώ η απόδοση του 30ετούς γερμανικού bund έκλεισε κάτω από το μηδέν, συμπαρασύροντας σε αρνητικό έδαφος ολόκληρη τη γερμανική καμπύλη αποδόσεων.

    Οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις πιθανότητες μιας παρατεταμένης εμπορικής αντιπαράθεσης, η οποία, με τη σειρά της, θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία, κάτι που θα φέρει αναπόφευκτα νέες πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.



    ΣΧΟΛΙΑ