• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε υψηλό πέντε εβδομάδων ο χρυσός

    • Bloomberg
    ράβδοι χρυσού

    ράβδοι χρυσού


    Ο χρυσός σκαρφάλωσε σε υψηλό πέντε εβδομάδων, καθώς ο πόλεμος στην Ευρώπη, ο υψηλός πληθωρισμός και ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ ενισχύουν την ζήτηση για το επενδυτικό καταφύγιο.

    Το πολύτιμο μέταλλλο σημείωσε άνοδο έως και 0,6%. Η στρατηγικής σημασίας πόλη της Μαριούπολης δεν έχει πέσει, αλλά οι υπερασπιστές της είναι περικυκλωμένοι από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, ώρες αφότου το Κίεβο προειδοποίησε για πιθανή ναυτική επιχείρηση και περισσότερες αεροπορικές επιδρομές.

    Η πιθανότητα ενός de facto εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό φυσικό αέριο και η απειλή ορισμένων περιορισμών στο αργό πετρέλαιο κατά το επόμενο πακέτο κυρώσεων της Ευρώπης, ενίσχυσαν την τιμή και των δύο προϊόντων. Αυτό επιβαρύνει τις ήδη αυξημένες τιμές των πρώτων υλών, πυροδοτώντας τη ζήτηση για χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι του επιταχυνόμενου πληθωρισμού.

    Gold buoyed as investors seek store of value amid growing risks
    Ο χρυσός ενισχύθηκε καθώς οι επενδυτές αναζητούν επενδυτικά κταφύγια εν μέσω των αυξανόμενων κινδύνων

    Η άνοδος του χρυσού σημειώνεται παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου εκτινάσσονται προς το 3%, με φόντο τις ενδείξεις ότι η Fed θα ακολουθήσει επιθετική προσέγγιση στην αύξηση των επιτοκίων.

    Η Fed θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο προσπάθειας σύσφιξης της πολιτικής της χωρίς να προκαλέσει ύφεση, ανέφερε σε σημείωμα η Goldman Sachs, τοποθετώντας στο 35% τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια. Τα υψηλότερα επιτόκια, ωστόσο, ενδέχεται να επιβαρύνουν τον μη τοκοφόρο χρυσό.

    «Ο χρυσός ενισχύεται από τον αυξημένο πληθωρισμό και τον ενισχυμένο γεωπολιτικό κίνδυνο», δήλωσε ο Kelvin Wong, αναλυτής της CMC Markets στη Σιγκαπούρη. Οι τιμές που ανεβαίνουν πάνω από το βασικό μεσοπρόθεσμο επίπεδο τεχνικής αντίστασης των 1.975 δολαρίων, «είναι πιθανό να έχουν προσελκύσει τους traders που βασίζονται στη δυναμική, πίσω στο bullish στρατόπεδο», επισήμανε.

    Η spot τιμή του χρυσού ενισχύονταν κατά 0,5%, στα 1,988,89 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ νωρίτερα κατέγραψαν το υψηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου.

    Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index σημείωσε άνοδο 0,3%, ενώ ανοδική κινούνταν το παλλάδιο, η πλατίνα και το ασήμι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο χρυσός της Ελλάδας: Στα ιστορικά υψηλά των 8,7 δισ. η αξία του- Στην 33η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η χώρα



    ΣΧΟΛΙΑ