• ΑΓΟΡΕΣ

    Σαρώνουν στις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο οι «dual listed» εισηγμένες – Αύξηση μέχρι 159% στον ημερήσιο τζίρο τους

    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Μέχρι 159% έχουν αυξηθεί οι συναλλαγές στις εισηγμένες που είναι ταυτόχρονα εισηγμένες και σε δεύτερη αγορά, εκτός του Χ.Α.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η αύξηση στις συναλλαγές είναι αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος των ξένων για τις ελληνικές μετοχές, κυρίως εδώ και έξι μήνες, από το τέλος του Σεπτεμβρίου 2022.

    Η 5 εταιρείες που έχουν διαπραγμάτευση και σε άλλη αγορά εκτός από τη Λεωφόρο Αθηνών (σ.σ. σύντομα θα γίνουν έξι, εφόσον προχωρήσει το listing της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 στο Λονδίνο) αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 17,1% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, δηλαδή περί τα 14 δις. ευρώ και πραγματοποιούν το 3,8% των ημερήσιων συναλλαγών.

    Που σε απόλυτο αριθμό, το ύψος των ημερήσιων συναλλαγών θεωρείται ακόμα μικρό, μόλις 4,3 εκατ. ευρώ.

    Η διαπίστωση του Χ.Α. είναι ότι το 2023 όλες οι  dual listed εταιρείες παρουσιάζουν αύξηση της συναλλακτικής τους δραστηριότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ίσως γιατί είναι πιο γνωστές στο ελληνικό κοινό και στη χώρα προέλευσή τους, παρά το γεγονός ότι έχουν μεταφέρει και την φορολογική τους έδρα (π.χ. η Coca Cola ΕΕΕ 1,63% 29,94 σε κάποιο καντόνι της Ελβετίας, η Βιοχάλκο ΒΙΟ 2,16% 5,67 στις Βρυξέλλες, όπως και η Τιτάν).

    Οι συναλλαγές της Coca Cola ΕΕΕ 1,63% 29,94 στο Χ.Α. φέτος έχουν αυξηθεί κατά 52% σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχουν μειωθεί στη δεύτερη αγορά διαπραγματευσης της στο Λονδίνο κατά 6%.

    Στη Βιοχάλκο ΒΙΟ 2,16% 5,67 οι συναλλαγές έχουν αυξηθεί στο Χ.Α. κατά 8% φέτος σε σχέση με το 2022.

    Πλην όμως, έχουν αυξηθεί περισσότερο από την Ελλάδα οι συναλλαγές στην άλλη αγορά διαπραγματευσης της, το Euronext, σε ποσοστό 16%.

    Αύξηση 101% εμφανίζουν οι συναλλαγές της Cenergy CENER 0,66% 7,57 στην Λεωφόρο Αθηνών, ενώ ανοδικά εμφανίζονται και στο Euronext, σε ποσοστό 6% σε σχέση με το 2022.

    Ιλιγγιώδη αύξηση εμφανίζουν οι συναλλαγές της Τιτάν TITC 2,49% 28,80 , τόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όσο και στο Euronext.

    Σε σχέση με πέρσι, οι συναλλαγές έχουν αυξηθεί στο Χ.Α. κατά 159%, ενώ στο Euronext κατά 167%.

    Αύξηση 89% εμφανίζουν οι συναλλαγές της άλλοτε Inform Λύκος που πλέον συγχωνεύθηκε με την αυστριακή θυγατρική της, Austrian Card.

    Οι συναλλαγές στο Χ.Α. από τον Μάρτιο που έγινε η μετατροπή εμφανίζουν αύξηση 89,5% ενώ στην αγορά της Βιέννης κατά 10,5%.

    Διαβάστε επίσης

    Σε υψηλό 16ετίας ο ευρωπαϊκός δείκτης των blue chips

    Make or break για την επενδυτική βαθμίδα οι προγραμματικές της νέας κυβέρνησης

    Οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν το μίνι τραπεζικό crash test – Οι τελευταίες τιμές στόχοι των αναλυτών



    ΣΧΟΛΙΑ