• ΑΓΟΡΕΣ

    Σ. Λαζαρίδης: Δείκτης ενέργειας και real estate στο Χ.Α., νέα τραπεζικά συμβόλαια στα παράγωγα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΕΧΑΕ

    Σωκράτης Λαζαρίδης, Δ/νων Σύμβουλος ΕΧΑΕ


    Δύο νέους δείκτες προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης κατά την παρουσίαση του ομίλου της ΕΧΑΕ στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

    Ο πρώτος δείκτης θα είναι ο ενεργειακός με την εισαγωγή των εταιρειών, όπως η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή, τα δύο διυλιστήρια, η Μότορ Όιλ και τα ΕΛΠΕ που χθες υπεραπέδωσαν στο ταμπλό.

    Σημειωτέον, ότι το στοίχημα της ενέργειας αποτελεί το σημαντικότερο play της ελληνικής οικονομίας στην μετά  covid εποχή, αφού η μερίδα του λέοντος από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια αναμένεται να στραφούν προς την κατεύθυνση αυτή. Ο δεύτερος κλάδος που αναμένεται να αναδειχθεί με τη δημιουργία δείκτη είναι του  real estate, αν και σκοντάφτει στη χαμηλή διασπορά που έχει η Prodea στο Χρηματιστήριο.

    Οι νέοι δείκτες αναμένεται να προσελκύσουν τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Χ.Α. τον προηγούμενο μήνα, δεν ήταν σημαντικά ενεργοί στο Χ.Α.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Απριλίου 2021, κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής της νέας υπηρεσίας του Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων με τη δυνατότητα τήρησης τίτλων σε Συλλογικούς Λογαριασμούς, δημιουργήθηκαν 53 νέοι λογαριασμοί εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, οι οποίοι κατέχουν €0,93 δισ. Αξίας Χαρτοφυλακίου. Οι Συλλογικοί Λογαριασμοί στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €1,48 δισ. (2,8% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).

    Συνολικά δημιουργήθηκαν 987 νέες μερίδες κατά τη διάρκεια του μήνα, εκ των οποίων οι 934 αφορούν Μερίδες Δικαιούχων Πελάτη.

    Η συνολική Αξία Χαρτοφυλακίου  στο τέλος του μήνα υπολογίστηκε στα €52,72 δισ., αυξημένη κατά 8,6% σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου. Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε στα 62,2% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 37,8% για τους Ημεδαπούς.

    Συνεχίζεται η στήριξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων, με εισροές ύψους €24,4 εκατ. κατά το μήνα Απρίλιο και συνολικές εισροές €94 εκατ. από την αρχή του έτους. Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €24,4 εκατ. κατά το μήνα Απρίλιο και συνολικά εκροές €94 εκατ. από την αρχή του έτους.

    Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων τον Απρίλιο 2021 πραγματοποίησαν το 51,8% των συναλλαγών (σε σχέση με το 57,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 48,2% των συναλλαγών, σε σχέση με το 42,5% τον προηγούμενο μήνα.

    Οι Ημεδαποί Ιδιώτες Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 24,1% των συναλλαγών κατά το μήνα Απρίλιο, ενώ κατά τον προηγούμενο μήνα, πραγματοποίησαν το 21,8%.

    Κατά τα άλλα, κατά τη χθεσινή παρουσίαση η διοίκηση της ΕΧΑΕ αναφέρθηκε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στη δημιουργία νέων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί των τραπεζών στην αγορά των παραγώγων.

    Για το 1ο τρίμηνο του 2021, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα €1,95 εκ. έναντι €1,56 εκ. το 1ο τρίμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 25,0%, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Ο κύκλος εργασιών το 1ο τρίμηνο του 2021 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφώθηκε σε €8,36 εκ., έναντι €8,17 εκ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,3%. Το 52% του κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται από έσοδα από τη διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ποσοστό 19% αφορά σε έσοδα που διαμορφώνονται με γνώμονα το ύψος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς ενώ το 28% από υπηρεσίες που παρέχει ο Όμιλος στους συμμετέχοντες στην ελληνική κεφαλαιαγορά και σε άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό που είναι αδειοδοτημένοι να λειτουργούν αγορές.

    Σημειώνεται πως κατά το 1ο τρίμηνο του 2021 η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €74,9 εκ. μειωμένη κατά 11,7% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2020 (€84,8 εκ.) και η μέση κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς μειώθηκε κατά 2,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέση κεφαλαιοποίηση του 1ου τριμήνου του 2020 (€53,8 δις έναντι €54,9 δις). Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε το 1ο τρίμηνο του 2021 αυξημένος κατά 54,9% συγκριτικά με το τέλος της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

    Η ΕΧΑΕ κόβει αύριο Παρασκευή το μέρισμα των 0,06 ευρώ για την απελθούσα χρήση.

    Διαβάστε επίσης:

    -ΕΛΠΕ-Motor Oil: Έκπληξη από την Goldman Sachs

    -Alpha Bank: Πάνω από 20% προβλεπόμενη απόδοση για όσους συμμετάσχουν στην ΑΜΚ βλέπει η Eurobank Equities

    -Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου φοβίζουν την αγορά!

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ