• ΑΓΟΡΕΣ

    Ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα – Σε χαμηλό εννέα μηνών οι αποδόσεις

    • NewsRoom
    ομόλογα

    ομόλογα


    Τα τελευταία στοιχεία για την ευρωζώνη, τα οποία δείχνουν να οδεύει σε ύφεση με την επιχειρηματική δραστηριότητα να επιβραδύνεται σε επίπεδα που θυμίζουν το 2020 οδήγησαν τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων σε χαμηλά εννεαμήνου.

    Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων – σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη – μειώθηκαν κατά 0,09 ποσοστιαίες μονάδες την Παρασκευή στο 2,04%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

    Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αναφοράς μειώθηκαν κατά 0,11 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,7%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 0,97 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,56%. Τα ελληνικά ομόλογα κινούνται  στο 3,15%.

    Η δυσκολία για την Λαγκάρντ

    Οι προσπάθειες της Λαγκάρντ να προσγειώσει τις προσδοκίες των αγορών δεν κατάφεραν να περιορίσουν δραστικά τα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη. Είχε προηγηθεί η ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος έκανε αναφορά σε μειώσεις επιτοκίων με τις προβλέψεις των Αμερικανών τραπεζιτών να εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο έτος θα μειωθούν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

    «Η συζήτηση από τη Fed να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων το 2024 έριξε λάδι σε ένα ξέφρενο ράλι ομολόγων που πυροδοτήθηκε από τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία», δήλωσε ο Craig Inches, επικεφαλής επιτοκίων της Royal London Asset Management στους FT. Πρόσθεσε ότι η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων κάνει ακόμα πιο δύσκολο το  έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό.

    Κάποιοι αναλυτές στέκονται στη δυσκολία της Λαγκάρντ να φανεί αξιόπιστη. «Η ΕΚΤ μας λέει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά και θα μπορούσαν ακόμη και να πάνε υψηλότερα, αλλά οι αγορές απλώς δεν τις πιστεύουν πια», αναφέρει  ο Mike Riddell, διαχειριστής χαρτοφυλακίου ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων στην Allianz Global Investors.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley: Top pick σε παγκόσμιο επίπεδο η Alpha Bank – Οι νεότερες εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

    Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Dow Jones – Κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου

    ΧΑ: Αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών ελληνικών εταιρικών ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ