• ΑΓΟΡΕΣ

    Πτώση στις ευρωαγορές εν μέσω έντονων ανησυχιών για την οικονομία στην ευρωζώνη


    Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωαγορές, ύστερα από τις χθεσινές απώλειες στη Wall Street, με το συναίσθημα να παραμένει επιφυλακτικό ενόψει μιας σειράς οικονομικών στοιχείων για την ευρωζώνη και μετά από τα αβέβαια μηνύματα που έχουν έρθει από τις εταιρικές κερδοφορίες.

    Ο δείκτης PMI που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 11 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την “τραυματισμένη” ευρωπαϊκή οικονομία, συνεπώς και για τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης. Τα στοιχεία  του δείκτη για τη Γαλλία και για τη Γερμανία ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών, δείχνοντας συρρίκνωση στον κλάδο μεταποίησης. Τα στοιχεία έρχονται παράλληλα με τη μικτή πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, αντισταθμίζοτας τις χθεσινές καλές ειδήσεις για το κινεζικό ΑΕΠ.

    Η Γερμανία μείωσε χθες τις προβλέψεις της για ανάπτυξη, δείχνοντας ότι η χώρα βαδίζει προς τη χειρότερη χρονιά για το διάστημα των τελευταίων έξι ετών. Εν μέσω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας δυναμικής και των ανησυχιών σχετικά με το Brexit και τις εμπορικές διαμάχες, το υπουργείο Οικονομίας μείωσε την Τετάρτη την εκτίμησή του στο 0,5%, ήτοι το μισό του προηγούμενου ρυθμού. Είναι η τελευταία σε μια σειρά αναθεωρήσεων προς τα κάτω, από μια προβολή 2,1%, πριν από ένα χρόνο. Η ανάπτυξη για το επόμενο έτος εμφανίζεται πλέον στο 1,5%.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο επικεφαλής ενός lobby της μεταποιητικής βιομηχανίας, δήλωσε ότι “δε μπορεί να εκλάβει κάποιο καλό νέο” από την παράταση του Brexit,  καθώς η επιπλέον καθυστέρηση συνεπάγεται περισσότερη αβεβαιότητα, παγωμένες επενδύσεις και μείωση του πελατολογίου για τους κατασκευαστές. Στασιμότητα παρατηρήθηκε και στις αξίες των ακινήτων της χώρας, καθώς ο αριθμός των συναλλαγών σε στοιχεία ακίνητης περιουσίας είδε μεγάλη πτώση, λόγω της γενικευμένης ανησυχίας.

    Ο FTSE 100 κινείται στο -0,26%, ο DAX στο -0,35%, ο CAC 40 στο -0,41% και ο ΜΙΒ στο -0,72%.



    ΣΧΟΛΙΑ