• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Προσδοκίες και εκτιμήσεις για το τέλος της διόρθωσης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Τεχνική ανάλυση Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance
    Ο επικεφαλής της Vitalfinance Γιάννης Γιαπράκης

    Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance


    Στην προηγούμενη ανάρτησή μας είχαμε επισημάνει ότι το κύριο τεχνικό στοιχείο που θα μας έδινε αρκετές πιθανότητες για ανοδική επιστροφή της αγοράς ήταν η υπέρβαση από τον Γενικό Δείκτη του επιπέδου των 931 μονάδων.

    Η εβδομάδα που ακολούθησε έφερε μια αρκετά μεγάλη διόρθωση που κορυφώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση με αρκετά ενδιαφέροντα τεχνικά στοιχεία.

    Αυτό που έχει πραγματικά αξία δεν είναι να διαγνώσουμε ότι η αγορά βρίσκεται σε διόρθωση. Η εκτίμηση αυτή είναι εύκολο να γίνει από κάθε συναλλασσόμενο και καθένα που παρακολουθεί τακτικά την αγορά. Το ζητούμενο είναι να προσδιοριστεί το επίπεδο της διόρθωσης (εύρος και διάρκεια) και να εντοπιστούν επίπεδα τιμών που «θέτουν υποψηφιότητα» να αποτελέσουν του μελλοντικούς πυθμένες, τα σημεία που η αγορά θα αντιστρέψει την καθοδική πορεία των τιμών σε ανοδική.

    ΔΕΙΚΤΕΣ

    FTSE25 14/02/2020

    Η τιμή του FTSE25 την προηγούμενη Παρασκευή βρισκόταν εντός του ανοδικού καναλιού1 Α-Α διατηρώντας την μεσοπρόθεσμη τάση και την προοπτική του δείκτη ανοδική. Επιπλέον είχε ολοκληρώσει έναν τοπικό σχηματισμό διπλού πυθμένα2  θέτοντας ως ανοδικό στόχο της ανοδικής κίνησης τις 2390 μονάδες. Κάτι που θα ήταν περισσότερο πιθανό να συμβεί αν η τιμή του ΓΔ είχε υπερβεί τις 931 μονάδες. Ο ΓΔ τελικά δεν πέτυχε ποτέ την υπέρβαση των 931 μονάδων και έτσι η αγορά γύρισε καθοδικά με την τεχνική εικόνα του FTSE25 να διαμορφώνεται όπως στο παρακάτω διάγραμμα:

    FTSE25 21/02/2020

    Με μία καθοδική συνεδρίαση την Παρασκευή πέτυχε τρία σοβαρά πλήγματα στη μεσοπρόθεσμη ανοδική προοπτική που διατηρούσε μέχρι την Πέμπτη. Διέσπασε καθοδικά:

    α) τη ζώνη στηρίξεων στην περιοχή 2252-2276 ακυρώνοντας οριστικά και τον ανοδικό στόχο στις 2390 μονάδες,

    β) το κάτω όριο του πλαγιοανοδικού καναλιού Α-Α δίνοντας στην τρέχουσα διόρθωση μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα και ενεργοποιώντας καθοδικούς στόχους Τ1 (2215 μονάδες) και Τ2 (2145 μονάδες),

    Επίσης ολοκλήρωσε σχηματισμό ΩΚΩ3 (SHS) με γραμμή λαιμού το επίπεδο των 2252 μονάδων που ενεργοποίησε καθοδικό στόχο στις 2135 μονάδες.

    Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η τρέχουσα εκτίμησή μας είναι ότι θα αναζητηθεί στήριξη και θα τερματιστεί και η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ή στον Τ1 είτε στον SMA200 που συνδυάζεται με το σύστημα στηρίξεων στην περιοχή 2169-2176 με πιθανή μικρή ενδοσυνεδριακή ή ημερήσια επέκταση προς την επίτευξη των στόχων T2 και SHS. Με αρκετά λιγότερες πιθανότητες η διόρθωση μπορεί να επεκταθεί στο επίπεδο των 2118 μονάδων.

    Δείκτης Τραπεζών (ΔΤΡ)

    Την παραπάνω εκτίμηση ενισχύει και η τεχνική εικόνα του ΔΤΡ

    Ο Δείκτης Τραπεζών  έχει ολοκληρώσει σχηματισμό ΩΚΩ από τις αρχές του μήνα οπότε και ενεργοποιήθηκε ο καθοδικός στόχος που φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα.

    Παρότι η καθοδική κίνηση της τιμής του δείκτη δεν μας εξέπληξε φαίνεται ότι δεν θέλει να περιμένει την διολίσθηση της τιμής κινούμενος μέσα στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι Κ-Κ αλλά «βιάζεται» να πετύχει το στόχο διασπώντας το κάτω όριο του καναλιού αλλά και τον πολύ σημαντικό SMA200.

    Πλέον οι πιθανότητες επίτευξης του στόχου είναι πάρα πολλές. Δεν πρέπει να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις μια πιθανή ανοδική αντίδραση που μπορεί να εμφανιστεί προς επιβεβαίωση της διάσπασης του SMA200.

    Για να ακυρωθεί ο καθοδικός στόχος θα πρέπει να συμβούν πολλά περισσότερα, με κυριότερη και αναγκαία συνθήκη, την υπέρβαση του άνω ορίου του καναλιού Κ-Κ που τώρα βρίσκεται στις 870 μονάδες περίπου.

    ΜΕΤΟΧΕΣ

    ΕΤΕ

    Στην προηγούμενη ανάρτησή μας είχε επισημανθεί ότι η καθοδική διάσπαση της  NL είχε ολοκληρώσει σχηματισμό ΩΚΩ και ενεργοποιήσει καθοδικό στόχο στα 2,45€. Το «φλέρτ» της τιμής της μετοχής άφηνε κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την εγκυρότητα του καθοδικού στόχου αφού η μετοχή είχε ανακάμψει και είχε υπερβεί οριακά την NL.

    Η τρέχουσα τεχνική εικόνα της μετοχής δεν αφήνει περιθώρια για επιφυλάξεις.

    Μοναδικό εμπόδιο στη επίτευξη του στόχου μπορεί να σταθεί μόνο ο SMA200 που δοκιμάζεται ήδη.

    ΕΛΠΕ

    Η μετοχή διέσπασε το κάτω όριο του πλαγιοανοδικού καναλιού Α-Α στο οποίο βρισκόταν από τον Οκτώβριο του 19 αλλά και τη στήριξη 8,02-8,13 που πλέον λειτουργεί και υπολογίζεται ως αντίσταση όπως φαίνεται και στο διάγραμμα.

    Ο στόχος που προκύπτει από τη διάσπαση του καναλιού Α-Α είναι στα 7,60€ όμως υπάρχουν πιθανότητες για κίνηση μέχρι και τα 7,20€. Αυτό δίνει αξία στην στήριξη στα 7,61€ προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    Επειδή ο στόχος της διάσπασης του καναλιού έχει ουσιαστικά επιτευχθεί στο χαμηλό της περασμένης Πέμπτης η μετοχή αξίζει την προσοχή μας καθόσον είναι πιθανή μια αξιόλογη ανοδική αντίδραση (ίσως μέχρι την κατερχόμενη Κ). Για την οριστική ανοδική αντιστροφή όμως, θα απαιτηθεί η εμφάνιση ενός αντιστρεπτικού σχηματισμού που ακόμη δεν έχει προκύψει στο διάγραμμα.

    ΟΤΕ

    Η τιμή της μετοχής κινείται σε ένα πλαγιοανοδικό κανάλι Α-Α γεγονός που καθιστά την μεσοπρόθεσμη τάση και προοπτική ανοδική. Παρόλα αυτά η διακύμανση της τιμής κάθε άλλο παρά ανοδικά ομαλή μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι έντονες αλλαγές στην κατεύθυνση της τιμής της μετοχής ειδικά του τελευταίου διμήνου δημιούργησαν μια ευρεία περιοχή στηρίξεων και αντιστάσεων μέσα στην οποία αναζητείται κατεύθυνση για τη συνέχεια.

    Στην τρέχουσα φάση η μετοχή απέτυχε να υπερβεί την ζώνη αντίστασης 13,99-14,45€ και διορθώνει απειλώντας το κάτω όριο του καναλιού Α-Α και την εγκατεστημένη ανοδική τάση. Με την βοήθεια του SMA50 μπορεί να αποτραπεί η καθοδική διάσπαση του καναλιού ενώ αν στη συνέχεια δοκιμάσει και πετύχει την υπέρβαση της ζώνης αντίστασης μπορεί η τιμή της μετοχής να οδηγηθεί τουλάχιστον στο πάνω όριο του καναλιού Α-Α (τρέχουσα τιμή περίπου 15€).

    ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

    DOW JONES

     

    Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε ότι η υπέρβαση της αντίστασης των 29735 μονάδων, αν και μη επιβεβαιωμένη άλλαξε αρκετά το “χάρτη” της κίνησης της τιμής του DJI και ότι αν στη συνέχεια μπορούσε να κρατηθεί πάνω από αυτό το επίπεδο τότε θα μπορούσε να κινηθεί αρκετά ψηλότερα.

    Δεν τα κατάφερε ο αμερικάνικος δείκτης να επιβεβαιώσει τη διάσπαση των 29375 μονάδων και διορθώνει χωρίς όμως να έχει απειλήσει ακόμη την μεσοπρόθεσμη ανοδική του τάση αφού διατηρεί την τιμή του  πάνω από το  συνδυασμό στηρίξεων του SMA50 και ανερχόμενης γραμμής τάσης Α που στην ουσία είναι αυτές που καθορίζουν την ανοδική τάση των τελευταίων μηνών. Ιδιαίτερη τεχνική αξία έχει και η στήριξη στις 28175 μονάδες.

    Γλωσσάρι όρων

    1. κανάλι (παρατεταμένη κίνηση της τιμής μεταξύ δύο παράλληλών γραμμών τάσης)
    2. πυθμένας (χαρακτηριστική κίνηση της τιμής σε μορφή W)
    3. ΩΚΩ = ώμος-κεφάλι-ώμος: είναι σχηματισμός αντιστροφής της τάσης. Η συνήθης και απλούστερη μορφή εμφανίζει μια κορυφή(αριστερός ώμος), στη συνέχεια μια πιο ψηλή κορυφή(κεφάλι) και στη συνέχεια ακόμη μία χαμηλότερη από το κεφάλι κορυφή(δεξιός ώμος). Δεν αποκλείεται όμως να εμφανιστούν περισσότεροι από ένας ώμοι σε κάποια πλευρά του σχηματισμού, συνήθως δεξιοί.

    Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν των αναλυτών της vitalfinance.gr και vifita.gr

    Σημείωση: Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.



    ΣΧΟΛΙΑ