• Μετοχές

    Η προοπτική στο χρηματιστήριο βελτιώνεται άρδην με την υπέρβαση των 931 μονάδων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Τεχνική ανάλυση Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance
    Ο επικεφαλής της Vitalfinance Γιάννης Γιαπράκης

    Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance


    Η τεχνική ανάλυση ως μέθοδος εκτίμησης της πορείας της τιμής διάφορων χρηματοοικονομικών μέσων έχει πιστούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς.

    Η ανάλυση  των δεικτών και μετοχών που ακολουθεί δεν έχει σκοπό να προσθέσει ακόμη ένα πρόβλημα προς επίλυση στους ήδη προβληματισμένους και ίσως μπερδεμένους συμμετέχοντες στην αγορά αλλά ένα πολύτιμο εργαλείο για την απόκτηση μιας εναλλακτικής προσέγγισης των ερωτημάτων που ήδη αντιμετωπίζουν. Για αυτόν το σκοπό, οι αναλύσεις και τα διαγράμματά μας δεν περιλαμβάνουν πολύπλοκους και δυσνόητους όρους ή τεχνικούς δείκτες αλλά μόνο τα απαραίτητα και απλά εργαλεία για να είναι δυνατή η ορθή τεχνική εκτίμηση της αγοράς (Όπου χρησιμοποιούνται τεχνικοί όροι για πρώτη φορά σε κάποια από τις αναλύσεις μας θα γίνεται και μια σύντομη επεξήγηση για την πληρέστερη κατανόηση και για να δημιουργηθεί ένα άτυπο γλωσσάρι όρων τεχνικής ανάλυσης για όσους από τους αναγνώστες δεν έχουν την σχετική γνώση).

    Ας δούμε λοιπόν και την τεχνική εικόνα κάποιων δεικτών και μετοχών:

    ΔΕΙΚΤΕΣ FTSE 25 ΚΑΙ ΓΔ

    Η τιμή του FTSE25 βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2019 σε ένα ανοδικό κανάλι (παρατεταμένη κίνηση της τιμής μεταξύ δύο παράλληλων γραμμών τάσης) που ορίζεται από τις παράλληλες Α-Α. Η παραμονή της εντός του καναλιού αυτού καθιστά την μεσοπρόθεσμη τάση και την προοπτική του δείκτη ανοδική.

    Οι διάφορες διακυμάνσεις της τιμής έχουν επιβεβαιώσει αντίστοιχα επίπεδα στήριξης (Support) της τιμής προκαλώντας ανοδικές αντιδράσεις αλλά και αντίστασης (Resistance) προκαλώντας καθοδικές αντιδράσεις. Τα επίπεδα αυτά φαίνονται στο παραπάνω διάγραμμα (μπλε για τις στηρίξεις, κόκκινο για τις αντιστάσεις).

    Προς το τέλος Ιανουαρίου στο διάγραμμα του FTSE25 δημιουργήθηκε ένα καθοδικό χάσμα 2318-2309 μονάδες (περιοχή τιμών που δεν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αφού το άνοιγμα της 30/1 ήταν χαμηλότερα του κλεισίματος της 29/1 και ο δείκτης συνέχισε καθοδικά).

    Μετά από διακύμανση της τιμής επί δύο εβδομάδες και την στήριξη δύο φορές στον SMA50 (simple moving average/κινητός μέσος όρος των 50ημερών) αλλά και στην περιοχή στήριξης 2270-76 μονάδες, η τιμή του δείκτη πέτυχε το «γέμισμα» και την υπέρβαση του χάσματος ολοκληρώνοντας και έναν τοπικό σχηματισμό διπλού πυθμένα (χαρακτηριστική κίνηση της τιμής σε μορφή W). Η συμπεριφορά αυτή της τιμής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επέκταση της ανοδικής κίνησης μέχρι τις 2390 μονάδες. Αυτή η εξέλιξη θα ήταν ακόμη περισσότερο πιθανή αν την ίδια μορφή είχε και το διάγραμμα του ΓΔ.

    Στο διάγραμμα του ΓΔ το καθοδικό χάσμα δεν έχει «γεμίσει» ούτε έχουμε την υπέρβαση των 931 μονάδων ώστε να ολοκληρωθεί ο σχηματισμός του διπλού πυθμένα. Αυτό βέβαια δεν αποκλείεται να συμβεί στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

    ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΤΕ, ΕYΔΑΠ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

    Ενδιαφέροντα τεχνικά στοιχεία παρουσιάζουν και τα διαγράμματα των παρακάτω μετοχών:

    Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ 0,28% 7,07

    Η καθοδική διάσπαση της  NL ολοκλήρωσε σχηματισμό ΩΚΩ και ενεργοποίησε καθοδικό στόχο στα 2,45€. [ΩΚΩ = ώμος-κεφάλι-ώμος: είναι σχηματισμός αντιστροφής της τάσης. Η συνήθης και απλούστερη μορφή εμφανίζει μια κορυφή(αριστερός ώμος), στη συνέχεια μια πιο ψηλή κορυφή (κεφάλι) και στη συνέχεια ακόμη μία χαμηλότερη από το κεφάλι κορυφή(δεξιός ώμος). Δεν αποκλείεται όμως να εμφανιστούν περισσότεροι από ένας ώμοι σε κάποια πλευρά του σχηματισμού, συνήθως δεξιοί.]

    Η ζώνη στήριξης 2,71-2,81€ δεν έχει επιτρέψει την κίνηση της τιμής προς επίτευξη του καθοδικού στόχου και στη συνέχεια η μετοχή ανέκαμψε υπερβαίνοντας οριακά την «γραμμή λαιμού» NL.

    Έτσι τίθεται ερώτημα εγκυρότητας του καθοδικού στόχου ο οποίος ακυρώνεται με υπέρβαση της τοπικής κατερχόμενης Κ και είσοδο της τιμής στην ζώνη 3,05-3,15€ (υπέρβαση της κορυφής του τελευταίου δεξιού ώμου του σχηματισμού).

    ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,72% 5,58

    Από τα μέσα Σεπτεμβρίου η μετοχή βρίσκεται σε ένα πλαγιοκαθοδικό κανάλι Κ-Κ. Η στήριξη της μακροχρόνιας ανερχόμενης γραμμής τάσης Α, σε συνδυασμό με αυτή του SMA200 έχουν εμφανώς ανακόψει την πίεση του καναλιού στην τιμή της μετοχής χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί η ανοδική έξοδος από αυτό.

    Πιθανή υπέρβαση της Κ και των 7,69€ στη συνέχεια, αλλάζουν σελίδα στην προοπτική της μετοχής, δημιουργούν ανοδική δυναμική και ενεργοποιούν ανοδικό στόχο στην περιοχή των 8,4€.

    Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 2,81% 36,62

    Η καθοδική έξοδος από το κανάλι Α-Α που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα  έχει πλέον επιβεβαιωθεί και μαζί της επιβεβαιώθηκε και η καθοδική τάση την οποία έχει αναπτύξει η μετοχή.

    Παρόλα αυτά είναι εμφανές στην τεχνική εικόνα ότι υπάρχουν στηρίξεις για να αποτρέψουν την κίνηση της τιμής σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Η παραμονή της τιμής πάνω από τα 9,10€ που βρίσκεται το κάτω όριο της ζώνη στήριξης 9,10-9,52€ αφήνει περιθώρια να επανέλθει η πλαγιοανοδική προοπτική υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή θα επιστρέψει εντός του καναλιού Α-Α. Σε αντίθετη περίπτωση  η διάσπαση της ζώνης στήριξης οδηγεί στην περιοχή των 8,5€.

    ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ – DOW JONES

    Είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί ανάλυση της ελληνικής αγοράς χωρίς να ληφθεί έστω υπόψη η κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές αφού η τεχνολογία με την ταχύτητα μεταφοράς πληροφοριών και κεφαλαίων τις έχει καταστήσει στην ουσία σχεδόν ενιαίες. Αυτή την εβδομάδα θα παρουσιάσουμε την τεχνική εικόνα του αμερικάνικου δείκτη.

    Η πρόσφατη υπέρβαση της αντίστασης των 29735 μονάδων, αν και ακόμη δεν είναι επιβεβαιωμένη, αλλάζει αρκετά τον «χάρτη» της κίνησης της τιμής του DJI. Αν στη συνέχεια καταφέρει να κρατηθεί πάνω από αυτό το επίπεδο, τότε μπορεί να δούμε αρκετά υψηλότερες τιμές.

    Πλέον ιδιαίτερη τεχνική αξία, εκτός από την στήριξη στις 28175 μονάδες, έχει ο συνδυασμός στηρίξεων SMA50 και ανερχόμενης γραμμής τάσης Α που στην ουσία είναι αυτές που καθορίζουν την ανοδική τάση της αμερικάνικης αγοράς των τελευταίων μηνών.

    Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν των αναλυτών της vitalfinance.gr και vifita.gr

    Σημείωση: Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.



    ΣΧΟΛΙΑ