• ΑΓΟΡΕΣ

    Πόσες λίρες αγόρασαν και πούλησαν οι Έλληνες στο α΄ τρίμηνο της εφετινής χρονιάς στην Τράπεζα της Ελλάδος

    • Contributor
    Χρυσές λίρες


    Οι πωλητές είναι εκείνοι οι οποίοι διατηρούν ξεκάθαρα το πάνω χέρι σε ότι αφορά τις αγοροπωλησίες στις χρυσές λίρες. Αυτό τουλάχιστον πιστοποιείται από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς.Στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι Έλληνες ρευστοποίησαν 28.064 χρυσές λίρες στα γκισέ της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

    Στην αντίπερα όχθη της ζήτηση, και παρά το γεγονός ότι υπήρξα τάσεις ενίσχυσης, εντούτοις οι αγορές  παρέμειναν σε ρηχά νερά, αφού αφορούσαν τοποθετήσεις σε 2.016 λίρες.

    Όλα αυτά έρχονται σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία που ζει όχι μόνο η χώρα αλλά ολόκληρος ο πλανήτης εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που προκαλεί ραγδαίες ανατροπές τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο χρυσός εξακολουθεί να διατηρεί τη λάμψη του καθώς κινείται σε ανοδική τροχιά.

    Στο όλο παζλ των εξελίξεων συμπεριλαμβάνεται και η αιφνιδιαστική κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου προχώρησε σε μια πρωτοφανή άνοδο του spread. Ανεβάζοντας τη διαφορά των τιμών ανάμεσα σε αγορά και πώληση λιρών από το 20,6% στο 44,5% ενώ χθες το περιθώριο «εκλογικεύτηκε» διαμορφούμενο στο 35,7%.

    Τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος  δεν αποτυπώνουν ολόκληρη την εικόνα της ελληνικής αγοράς στον συγκεκριμένο τομέα αλλά αφορούν μόνο τις κινήσεις που έχουν γίνει στα δικά της γκισέ. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία αυτά εκφράζουν μόνο το τρίμηνο χωρίς να επιμερίζονται στα ανά μήνα δεδομένα. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να διακριβωθεί αν οι Έλληνες διαφοροποίησαν τη στάση που είχαν πριν ξεσπάσει η πανδημία.

    Σε κάθε περίπτωση εκείνο που καταδεικνύεται είναι ότι η άνοδος των τιμών του πολύτιμου μετάλλου  εκλαμβάνεται από τους Έλληνες ιδιώτες όχι ως ευκαιρία για αγορές αλλά ως ισχυρό δέλεαρ για πωλήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκποιήσεις χρυσών λιρών είναι ποσοτικά οι δεύτερες μεγαλύτερες που έχουν γίνει από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Σε αυτά τα 22 τρίμηνα που έχουν μεσολαβήσει από τότε οι περισσότερες πωλήσεις χρυσών λιρών έγινα στο περσινό τρίτο τρίμηνο όταν και ο αριθμός τους έφτασε στις 32.543.

    Αν ληφθεί υπόψιν ότι σε αυτό το πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς οι εργάσιμες ημέρες ήταν 60 τότε ο μέσος όρος των καθημερινών πωλήσεων που έκαναν οι Έλληνες στην Τράπεζα της Ελλάδος αντιστοιχεί σε περίπου 468 λίρες. Την ίδια στιγμή και σε ότι αφορά τις εφετινές αγορές αυτές ενισχύθηκαν κατά 31,8% σε σύγκριση με το μέσο όρο των αγορών που έγιναν στα τρία τελευταία τρίμηνα της περσινής χρονιάς.

    Ενδεχομένως η ζήτηση να ενισχύθηκε καθώς μετά από την εμφάνιση της πανδημίας ορισμένοι κινήθηκαν προς την αγορά χρυσού ως επενδυτική ασπίδα προστασίας. Κάτι το οποίο όμως δεν μπορεί να γίνει εφικτό στη παρούσα φάση εξαιτίας του μεγάλου χάντικαπ που έχει για τους αγοραστές λιρών η εκτίναξη του spread στα ύψη. Η κρίση όμως είναι πολύ πιθανόν να ενεργοποίησε και τους πωλητές προκειμένου αυτοί να ενισχύσουν με τη σειρά τους τους οικογενειακούς προγραμματισμούς.

    Στα τέλη της περσινής χρονιάς η Τράπεζα της Ελλάδος αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 309,09 ευρώ και τη πουλούσε στα 372,75 ευρώ. Χθες οι τιμές που έδινε η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 344,54 ευρώ για την αγορά και 467,63 ευρώ για την πώληση. Αυτά δείχνουν ότι η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας έχει ανέβει από την αρχή του έτους κατά 11,5% ενώ η τιμή πώλησης είναι στο 25,5% εξαιτίας του spread που τουλάχιστο χθες ξεπερνούσε τα 123 ευρώ.

    Χθες το βράδυ η τιμή spot του χρυσού είχε διαμορφωθεί στα 1667,40 δολάρια ή 1544,26 ευρώ ανά ουγγιά, ενισχυμένη κατά 2,9% περίπου σε ημερήσια βάση. Από την αρχή της εφετινής χρονιάς η τιμή της χρυσής σε ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 14% ενώ κατά 9,5% είναι η άνοδος με όρους δολαρίου το οποίο σε αυτό το διάστημα έχει κερδίσει έδαφος στο συναλλαγματικό «μπρα-ντε-φερ» με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Αν ληφθεί υπόψιν ότι με τα χθεσινοβραδινά δεδομένα η δίκαιη τιμή της χρυσής λίρας που περιέχει 7,322 γραμμάρια χρυσού ήταν στα 363,6 ευρώ, τότε προκύπτει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος πουλούσε χθες τη χρυσή λίρα 128,6 ευρώ πάνω από τη δίκαιη τιμή της ενώ την αγόραζε 19,06 ευρώ κάτω από την πραγματική της αξία σε χρυσάφι. Προφανώς σήμερα οι τιμές της Τράπεζας της Ελλάδος θα αναθεωρηθούν ανοδικά.

    Η Τράπεζα Πειραιώς που είναι επίσης σημαίνων πόλος στις αγοροπωλησίες χρυσού έχει καταφανώς καλύτερη τιμολόγηση από εκείνη της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς το δικό της spread στις αγοροπωλησίες χρυσών λιρών είναι στο 22%.

     

    ΟΙ ΑΓΟΡΟΠΩΛΗΣΙΕΣ ΛΙΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



    ΣΧΟΛΙΑ