• ΑΓΟΡΕΣ

    Porsche: Ισχυρό ντεμπούτο με αυξημένη κατά 17% την τιμή της μετοχής στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές

    • Bloomberg
    Oliver Blume, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Porsche AG

    Oliver Blume, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Porsche AG


    Παρά την αστάθεια που ταλαιπωρεί τις αγορές, η εισαγωγή της Porsche στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό ντεμπούτο.

    Η Porsche θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο στις 29 Σεπτεμβρίου, με τις αδρανείς ευρωπαϊκές αγορές να αναμένουν ότι το ισχυρό εμπορικό σήμα της Porsche θα τους δώσει ώθηση.

    Με βάση τις μη ελεγχόμενες τιμές της λεγόμενης «γκρίζας αγοράς» (grey market), εξωχρηματιστηριακές δηλαδή συναλλαγές, η μετοχή της εταιρείας των πολυτελών αυτοκινήτων διαπραγματεύεται με premium έως και 17% σε σχέση με το εύρος των 76,5 έως 82,5 ευρώ, βάσει του οποίου γίνεται η διαπραγμάτευση με θεσμικούς επενδυτές και ιδιώτες.

    Στη μη ρυθμιζόμενη αγορά, οι επενδυτές στοιχηματίζουν στη τιμή με την οποία θα κάνουν ντεμπούτο οι μετοχές και επωφελούνται από οποιοδήποτε άλμα των τιμών.

    Τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά για την Porsche, της οποίας η IPO είναι η μεγαλύτερη στις ευρωπαϊκές αγορές εδώ και μία δεκαετία.

    Ράλι μετοχών;

    Όμως, όπως σημειώνεται, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για ένα επερχόμενο ράλι των μετοχών, εξαιτίας της σταθερής επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν βυθίσει τις αγορές.

    «Το ενδιαφέρον που καταγράφεται εξασφαλίσει ένα μέτριο επίπεδο αποτίμησης των μετοχών, δεδομένου του εύρους του IPO», δήλωσε ο Guillermo Hernandez Sampere, asset manager της εταιρείας MPPM GmbH στη Γερμανία.

    Η IPO αναμένεται να φτάσει τα 75 δις ευρώ, κάτω από το στόχο των 85 δις ευρώ, που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

    Ωστόσο το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό, με τη Volkswagen AG να συγκεντρώνει εντολές επενδυτών για να καλυφθεί το ορόσημο των 9,4 δις ευρώ για την αρχική IPO.

    Σχεδόν το 40% της προσφοράς έχει ήδη καλυφθεί από μεγαλοεπενδυτές, όπως η Qatar Investment Authority, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, η T. Rowe Price και η ADQ , οι οποίοι έχουν δεσμευτεί από κοινού να αναλάβουν έως και 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ από την IPO.

    Η πώληση μετοχών είναι επίσης ανοιχτή σε επενδυτές στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία.

    Διαβάστε επίσης:

    Porsche: Με αναφορές στο μοντέλο-θρύλο η IPO- Διάθεση 911 εκατ. μετοχών στην αγορά

     



    ΣΧΟΛΙΑ