• Μετοχές

    Τα ξένα funds που «πυροβόλησαν» ελληνικές εταιρείες και βγήκαν χαμένα

    • NewsRoom

    O Κρίστιαν Μπέιλ υποδύεται τον Μάικλ Μπέρι στην ταινία The Big Short


    Πόνταραν στην πτώση και έχασαν

    Ζημιές γράφουν κάποια από τα hedge funds που είχαν βγει short σε σειρά ελληνικών και ιταλικών επιχειρήσεων, μετά την άνοδο που πυροδότησε στις νοτιοευρωπαϊκές αγορές το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι, σύμφωνα με τους NYT (πηγή Reuters), και τα funds Citadel, Marshall Wace και AKO Capital.

    Τα εν λόγω funds, όπως σημειώνεται, έχουν ακόμη ανοιχτές short θέσεις σε εταιρείες όπως η ιταλική τράπεζα Banco BPM και η Τράπεζα Πειραιώς ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί 18-19 Ιουνίου για το Ταμείο Ανάκαμψης που έφερε και τη μεγάλη ανατροπή στην αγορά. Κι αυτό γιατί ενώ στις αρχές του περασμένου μήνα το «σορτάρισμα» ιταλικών και ελληνικών μετοχών μπορεί να έμοιαζε αυτονόητο (λόγω της εξάρτησης της χώρας μας αλλά και της Ιταλίας από τον τουρισμό, των προβλέψεων για ύφεση από 9-13% φέτος και των 34.000 θανάτων που είχαν ήδη καταγραφεί στην Ιταλία), η γαλλογερμανική πρόταση της 18ης Μαΐου για το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσε νέο αέρα στις αγορές της νότιας Ευρώπης. Αέρα που ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 4 Ιουνίου να παρατείνει και να διευρύνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.

    Είναι ενδεικτικό ότι από τις 18 Μαΐου και μετά, η μετοχή της Banco BPM έχει σημειώσει άνοδο 10,8%, ενώ της Monte Dei Paschi di Siena 25,7%.

    «Ελλάδα και Ιταλία είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από το ομόλογο της ΕΕ και τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», λέει ο Louis Gargour, διευθυντής επενδύσεων στο hedge fund LNG Capital, ο οποίος δεν στοιχημάτιζε κατά των δύο χωρών. Λέει δε χαρακτηριστικά ότι η έκφραση «Μην τα βάζεις με τη Fed («Don’t fight the Fed») θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί και στο «Μην τα βάζεις με την ΕΚΤ».

    Χρηματιστηριακές ανακοινώσεις δείχνουν ότι τα funds Marshall Wace και Citadel είχαν το καθένα από πέντε αρνητικά στοιχήματα στην Ιταλία, με στόχο, πέραν των τραπεζών, την εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου Saipem και τον ιταλικό οίκο Salvatore Ferragamo. Μέχρι στιγμής, όμως, κανένα στοίχημα δεν τους έχει βγει.

    Συνολικά, οι ανοικτές short θέσεις από hedge funds στην Ιταλία είναι 20 και στην Ελλάδα επτά. Χωρίς να είναι σαφές αν τα hedge funds έχουν αντισταθμίσει τις θέσεις αυτές με long θέσεις αλλού.

    Εκπρόσωπος της Marshall Wace δήλωσε ότι το fund είναι σήμερα καθαρά long στις ιταλικές τράπεζες και στις τράπεζες της Ευρωζώνης, καθαρά long στην Ιταλία, ενώ είχε και μια μικρή καθαρή long θέση στην Ελλάδα.

    Επίσης, στις 21 Μαΐου, το λονδρέζικο fund Oceanwood Capital Management δήλωσε ότι η short θέση του στη μετοχή της Πειραιώς είχε ανέλθει στο 0,6%.

    Το Lansdowne, το οποίο είναι short 2,8% στην Πειραιώς, τον περασμένο μήνα βγήκε short 0,9% στη Eurobank, 1% στην Alpha Bank και 1,7% στη ΔΕΗ.

    Οι μετοχές όμως της Πειραιώς, της Eurobank και της ΔΕΗ σημείωσαν άνοδο 30% με 40% στο διάστημα από τις 14 Μαΐου μέχρι τις 12 Ιουνίου, ενώ της Alpha Bank είχε ενισχυθεί κατά 17,7%.



    ΣΧΟΛΙΑ