• ΑΓΟΡΕΣ

    Πληθωρισμός και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο των αγορών αυτή την εβδομάδα

    • NewsRoom
    Wall Street


    Τα νέα στοιχεία που αναμένονται αυτή την εβδομάδα, σχετικά με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο και τα  οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών για το γ’ τρίμηνο, θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για τους επενδυτές και τις αγορές σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

    Το καλό σενάριο για τους επενδυτές είναι μια σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού και η «αντοχή στα κέρδη» των εταιρειών στα συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια.

    Κρίσιμο τρίμηνο

    Ήδη ο S&P 500 έχει υποχωρήσει πάνω από 24% από τα υψηλά του και οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση 2,4% στα κέρδη του γ’ τριμήνου για τις εταιρείες του S&P 500, σύμφωνα με το Factset.

    Μέχρι στιγμής, πάντως, ο ελάχιστος αριθμός εταιρειών που είναι στον αμερικάνικο δείκτη κι έχουν δημοσιοποιήσει τα στοιχεία τους, έχουν δει τις μετοχές τους να βυθίζονται.

    Ειδικότερα, οι μετοχές της FedEx, CarlMax, Nike και Carnival, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, σε μεμονωμένες συνεδριάσεις έχουν καταγράψει ακόμα και διψήφιο αριθμό απωλειών.

    Αυτή την εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, όπως JPMorgan, Morgan Stanley, Citigroup, Wells Fargo καθώς και από τη PepsiCo.

    Παράλληλα, την Πέμπτη αναμένονται νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Τον προηγούμενο μήνα, τα συγκεκριμένα στοιχεία γκρέμισαν τους αμερικανικούς δείκτες σε ένα απότομο και εξαντλητικό sell-off.

    «Τα κέρδη είναι σημαντικά», αναφέρει ο Alex Chaloff, αναλυτής στην Barnstein Private Wealth Management. «Όμως αυτό το τρίμηνο, το νούμερο ένα στοιχεία που περιμένουμε είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό».

    Τα στοιχήματα

    Τα στοιχήματα από τους traders έχουν κλειδώσει μέχρι στιγμής σε μια νέα αύξηση τον Νοέμβριο κατά 75 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWathc του ομίλου CME.

    Αντίστοιχα, οι αναλυτές, σχετικά με τα εταιρικά κέρδη, όσο περνάει ο καιρός, αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους, τουλάχιστον κατά 6,8%, όσον αφορά τις εταιρείες του S&P 500. Την υψηλότερη αναθεώρηση προς τα κάτω, από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με το FactSet.

    Οι οικονομολόγοι βλέπουν τη Fed να ανεβάζει τα επιτόκια στο 4,4% στο τέλος του έτους και στο 4,6% το 2023.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η Fed πρέπει να φτάσει τα επιτόκια τουλάχιστον στο 5% για να εξαλείψει τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Για τον Νοέμβριο οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 50 ή 75 μονάδων βάσης, ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους μέχρι τότε οι αμερικανοί τραπεζίτες.

    Μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης είναι το «καλό» σενάριο για τους επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν να δουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης επιτοκίων από τη Fed.

    Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 125 μονάδες βάσης το περασμένο τρίμηνο και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει προειδοποιήσει ότι και στις επόμενες συνεδριάσεις θα έρθουν νέες αυξήσεις.

    Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια τον Οκτώβριο, κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και κατά 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο, με το βασικό επιτόκιο να φτάνει στο 2,25%.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί οι επενδυτικοί οίκοι και οι οίκοι αξιολόγησης ποντάρουν στην Ελλάδα το 2023 HSBC, UniCredit Bank, Moody’s, DBRS και S&P βλέπουν “growth” και το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ