• ΑΓΟΡΕΣ

    Ποιες μετοχές αφορά η αλλαγή στη στάθμιση των δεικτών FTSE – Η «διαβολοβδομάδα» 15 με 19 Ιουνίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Μία ανακοίνωση του Χ.Α. στις 21 Μαϊου ενόψει της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών FTSE, μπορεί να πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας που κατακλύζεται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης και το πώς θα απορροφήσει με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο η χώρα μας τα 32 δις. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας, δεν παύει όμως να είναι σοβαρή.

    Το rebalancing της περασμένης Παρασκευής είναι νωπό ακόμα.

    Με αφορμή την έξοδο από τον MSCI τεσσάρων μετοχών, της Εθνικής Τράπεζας  ΕΤΕ -1,31% 7,56, της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 και της Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 από τις τράπεζες και του Τιτάνα TITC -0,35% 28,10 από τα blue chips, ο γενικός δείκτης υποχώρησε 1,87% με εντυπωσιακό τζίρο 390 εκατ. ευρώ και βύθιση των συγκεκριμένων μετοχών ή πάτημα για ρευστοποιήσεις στις υπόλοιπες.

    Η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του FTSE δεν αφορά αλλαγές στο ποιες μετοχές θα βγουν ή το ποιες μετοχές θα τον απαρτίσουν. Αφορούν σε αλλαγές στάθμισης, στοιχείο που εξετάζει ο κάθε διαχειριστής ως προς το πόσες μετοχές θα πρέπει να έχει στο χαρτοφυλάκιό του, της εταιρείας που εκπροσωπεί και των πελατών της.

    Μάλιστα, η ανακοίνωση είναι σαφής, αλλά στο τέλος της, όπου σημειώνεται πως, «οι συντελεστές στάθμισης (Capping Factors) των μετοχών που συμμετέχουν στη σύνθεση των Δεικτών

    FTSE/X.A. Large Cap

    FTSE/X.A. Διεθνούς Δραστηριοποίησης Plus

    FTSE/X.A. Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών

    FTSE/Χ.Α. Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης

    θα υπολογιστούν με βάση το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 12 Ιουνίου 2020.

    Όλες οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 19 Ιουνίου 2020».

    Ως προς τη στάθμιση αυτή λοιπόν, που είναι και το ζητούμενο, καμία μετοχή στον συγκεκριμένο δείκτη δεν θα έχει ποσοστό μεγαλύτερο από 10%.  Και το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η αγορά είναι τι θα γίνει με τις μετοχές εκείνες που έχουν στάθμιση πάνω από 10%. Προφανώς η απάντηση θα δοθεί στο ταμπλό την κρίσιμη εβδομάδα 15 – 19 Ιουνίου.

    Για παράδειγμα, η στάθμιση του ΟΤΕ στον συγκεκριμένο δείκτη ανέρχεται σε 14,79%. ‘

    Η της Coca Cola ΕΕΕ -0,14% 29,46 σε 23,23%. Η μείωση της στάθμισης, συνεπάγεται αναπόφευκτα, σύμφωνα με τους χρηματιστές, στην μείωση κάποιων θέσεων από δύο χαρτιά που επηρεάζουν σαφώς στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, λόγω της μεγάλης τους κεφαλαιοποίησης.

    H κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ ανέρχεται σε 5,9 δισ. ευρώ και της Coca Cola σε  8,7 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ