• ΑΓΟΡΕΣ

    Ποια είναι η Ardu ΑΕΠΕΥ που μοίραζε μερίσματα με αρνητικά κεφάλαια – Καμπάνες από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

    Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

    Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου


    Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια απασχολoύσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η υπόθεση της Ardu Prime ΑΕΠΕΥ, η οποία από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας αποτελεί την μετεξέλιξη της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ (Χρηματιστηριακή), στοιχείο το οποίο δεν είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά είναι πραγματικότητα που συζητείται στους κόλπους των χρηματιστών.

    Κι αν από την προηγούμενη διοίκηση της Magna Trust Χρηματιστηριακή, σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα στέλεχος στην Ardu Prime, η σκιά του παρελθόντος στοιχειώνει την εταιρεία που… ανέδειξε τον κ. Σωτήριο Προμπονά.

    Η Magna Trust, είναι γεγονός ότι είχε απασχολήσει τις χρηματιστηριακές αρχές και την πρώτη 10ετία του 2000, αλλά και την δεύτερη, την περίοδο της κρίσης, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2016 ανέστειλε τη λειτουργία της.

    Το θέμα είναι ότι την περίοδο Προμπονά και με την εταιρεία να φέρει τον τίτλο Ardu Prime ελέγχθηκε για χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά και για πράξεις σε νομίσματα ή σε άλλες πλατφόρμες που έχουν να κάνουν για κινήσεις σε κρυπτονομίσματα, τα οποία, αποτελούν επενδυτική μόδα εσχάτως και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις μικρότερες ηλικίες.

    Το αποκορύφωμα χθες ήταν η επιβολή προστίμου 270 χιλιάδων ευρώ, αλλά και 70 χιλιάδων ευρώ στον τέως CEO της εταιρείας κ. Σωτήριο Προμπονά, η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, η επιβολή ειδικής εκκαθάρισης και το ξήλωμα από το μητρώο των ΑΕΠΕΥ που πραγματοποιούν συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.

    Και όχι μόνο αυτό, ενώ σύμφωνα με την Κεφαλαιαγορά η Ardu είχε υποπέσει σε παραβάσεις των διατάξεων του ν. 4557/2018 και της απόφασης 1/506/2009 του Δ.Σ. της Ε.Κ. ως προς θέματα που αφορούν στη νομοθεσία για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Δηλαδή, ξέπλυμα…

    Ήδη, από το περασμένο καλοκαίρι, η Ardu Prime ΑΕΠΕΥ είχε απασχολήσει την επικαιρότητα περί ψευδούς πιστοποίησης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από τον τότε CEO, ενώ κάποια άλλα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρονταν σε ενδείξεις ξεπλύματος χρήματος και μάλιστα υπήρχε πελάτης που έχασε πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

    Το αποτέλεσμα ήταν στα μέσα Οκτωβρίου να παρέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να ζητήσει την αναστολή λειτουργίας της λειτουργίας με τοποθέτηση Επιτρόπου, κάτι που ίσχυε έως χθες.

    H ιστοσελίδα της εταιρείας μάλιστα, εμφανίζεται σήμερα να λειτουργεί κανονικά, έστω κι αν μετά την «έφοδο» της Εποπτικής Αρχής, αποτελείται πλέον από 3μελές διοικητικό συμβούλιο.

    Τα γραφεία της βρίσκονται σε κεντρικό δρόμο του Παλαιού Φαλήρου.

    Το mononews.gr που επικοινώνησε μαζί τους χθες, αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία ως προς την λειτουργία της εταιρείας ή ως προς το αν ο Επίτροπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί.

    Το έλλειμμα και τα μερίσματα

    Ανατρέχοντας στην πλέον πρόσφατη οικονομική κατάσταση της Ardu Prime ΑΕΠΕΥ, δηλαδή στον ισολογισμό για την χρήση του 2022, προκύπτει ότι στο ά 6μηνο είχε άνοιγμα… 139 χιλιάδες ευρώ και στις 31/12 είχε πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ στα κεφάλαιά της παίρνοντας απόφαση για μέρισμα 200 χιλιάδων ευρώ. Και όχι μόνο αυτό, αφού όπως διαβάζει κανείς από τον ισολογισμό είχαν προηγηθεί κι άλλες χρηματικές διανομές 760 χιλιάδων ευρώ.

    Με βάση την οικονομική κατάσταση της προηγούμενης χρήσης, «η Εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε υπολογίσει και υποβάλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τους Δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας και Ρευστότητας με ημερομηνία αναφοράς την 30.06.2022 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/2284, βάσει των οποίων υπήρχε πλεόνασμα κεφαλαίων 2,031 εκατ. €.

    Tην 31 Ιανουαρίου του 2023 κοινοποιήθηκε στην εταιρεία η απόφαση 2/973/22.12.2022 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με την οποία, η Εταιρία μας παρέλειψε κατά τον υπολογισμό των ανωτέρω στοιχείων να υπολογίσει αφαιρετικά στα ίδια κεφάλαια τις συμμετοχές της στις θυγατρικές εταιρίες AP PROPERTIES SA, ARDU UK και ARDU USA, με αποτέλεσμα, κατόπιν του σχετικού υπολογισμού που αναφέρεται στην Απόφαση, τα ίδια κεφάλαια της Εταιρίας να διαμορφώνονται σε αρνητικά κατά ποσό 139.000 €, με ημερομηνία αναφοράς την 30.6.2022.

    Ως συνέπεια του ανωτέρω υπολογισμού των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, η Απόφαση σημειώνει ότι η Εταιρία μας δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων όπως αυτές περιλαμβάνονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/2033 και ως εκ τούτου συντρέχουν οι προϋποθέσεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της, κατ’ εφαρμογή της παρ.1 περ.(γ) του άρθρου 8 του ν.4514/2018.

    Σε σχέση με το περιεχόμενο της ως άνω Απόφασης, οφείλουμε κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι το έλλειμμα εποπτικών ιδίων κεφαλαίων που διαπιστώνει η Απόφαση είναι ένα τεχνικής φύσεως έλλειμμα (!), έχοντας υπόψη ότι το πρόβλημα έγκειται στη μέθοδο υπολογισμού που επιβάλλει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2033, και δεν αφορά την πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

    Ο δε εσφαλμένος υπολογισμός των ιδίων κεφαλαίων είναι προφανές ότι προέκυψε ως απόρροια του γεγονότος ότι όλες οι εν λόγω συμμετοχές εκτήθησαν σε ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο η μετάβαση στην εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2033 ήταν αρκετά πρόσφατη».

    Διαβάστε επίσης:

    ΚΕ.Π.ΚΑ: Ελαττωματικά προϊόντα στις πρώτες θέσεις των καταγγελιών

    Ελληνικό: Εκτενές ρεπορτάζ στην Evening Standard για το project της Lamda

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πρόστιμα 405.000 ευρώ – Ανακαλεσε την άδεια της Ardu Prime ΑΕΠΕΥ



    ΣΧΟΛΙΑ