• ΑΓΟΡΕΣ

    Ποια χαρτιά μπαίνουν με φόρα στο 2022

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ποια χαρτιά μπαίνουν με φόρα στο 2022


    ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική, Eurobank, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Φουρλής και Jumbo, είναι οι μετοχές εκείνες, που το τελευταίο διάστημα αφήνουν υποσχέσεις για το 2022. Πρόκειται για χαρτιά τα οποία περιλαμβάνονται άλλωστε στις προτάσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών την τελευταία εβδομάδα και στα επώνυμα σχόλια των χρηματιστών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Ο ΟΤΕ ΟΤΕ 1,03% 13,67 με υψηλό 52 εβδομάδων στα 16,74 ευρώ, η μετοχή βρίσκεται μία ανάσα από την επανάκτηση των εν λόγω επιπέδων με κίνηση ως τα 16,60 ευρώ χθες και κεφαλαιοποίηση στα 7,5 δισ. Ευρώ. Στην πρόσφατη ενημέρωση αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ στις οπτικές ίνες έως το 2027, συνολικού ύψους 3 δις. Ευρώ, ο Μιχάλης Τσαμάζ είπε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί η μερισματική πολιτική του Οργανισμού. Άρα λοιπόν, οι επενδυτές ξέρουν ότι αγοράζουν μία μετοχή που αντιπροσωπεύει έναν ισχυρό όμιλο με growth, ισχυρό management και το σημαντικότερο για τον μικρομέτοχο, εξασφαλισμένο μέρισμα.

    Ο ΟΠΑΠ σημειώνει κέρδη πάνω από 15% φέτος κι ακόμα η μετοχή, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών θεωρείται φθηνή. Η Euroxx στην τελευταία έκθεσή της έδινε νέα τιμή στόχο τα 16,90 ευρώ από 14,50 ευρώ και περίμενε ελεύθερες ταμειακές ροές 287 εκατ. ευρώ το 2021, 412,1 εκατ. ευρώ το 2022, 528,8 εκατ. ευρώ το 2023 και 557,8 εκατ. ευρώ το 2024. Η εφαρμογή της νέας συμφωνίας με το ελληνικό δημόσιο βελτιώνει σε βάθος χρόνου την αξία του ΟΠΑΠ. Η Optima Bank έχει δώσει τιμή στόχο τα 17,10 ευρώ από 16 ευρώ και αναφέρει πως είναι από τις κορυφαίες της επιλογές. Επιπλέον η δίκαιη τιμή που βγάζει το μοντέλο που χρησιμοποιεί είναι στα 21,40 ευρώ, αλλά υιοθετεί discount 20% λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει αναφορικά με την πανδημία, η οποία θα μπορούσε να φέρει νέο γύρο περιοριστικών μέτρων.

    H Eurobank Equities έχει δώσει τιμή στόχο τα 16 ευρώ, ενώ και η Χρυσοχοΐδης την περιλαμβάνει στις κορυφαίες της επιλογές σημειώνοντας πως αποτελεί μία καλή περίπτωση εταιρείας με δυνατό ισολογισμό, αποδεδειγμένο business model και ξεκάθαρη κατεύθυνση για άνω του 1 ευρώ ετήσιο μέρισμα τα επόμενα χρόνια.

    H Eθνική έχει μπροστά της δύο σημαντικά νέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να μειώσει το ΤΧΣ αισθητά τη συμμετοχή του στη μετοχή, που πλέον διαμορφώνεται στο 40%. Ταυτόχρονα και η διοίκηση της Εθνικής μιλάει για επιστροφή στα μερίσματα.

    Η διοίκηση της Eurobank ήταν η πρώτη που μίλησε για διανομή μερίσματος από την επόμενη χρονιά. Ταυτόχρονα και στις δύο τράπεζες η μείωση των κόκκινων δανείων αγγίζει πια μονοψήφια ποσοστά. Η JP Morgan στην τελευταία της έκθεση πρότεινε για τη Eurobank νέα τιμή- στόχο τα 1,30 ευρώ, από 1,20 ευρώ προηγουμένως. Μάλιστα, ο οίκος προτείνει αυξημένες θέσεις στη μετοχή.

    Για την Εθνική Τράπεζα, ο οίκος έδινε νέα τιμή- στόχο στα 4 ευρώ, από 3,30 ευρώ προηγουμένως. Κι εδώ δίνεται σύσταση overweight, για αυξημένες θέσεις στη θέση.

    Η ΕΧΑΕ παρά τις χαμηλές διακυμάνσεις έχει μπροστά της την αλλαγή του management, για το οποίο οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται όχι νωρίτερα από το τέλος Ιανουαρίου.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,48% 16,88 διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της με την απόκτηση της Εγνατίας, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή έχει το μεγαλύτερο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο αιολικής ενέργειας, όχι μόνο στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Ταυτόχρονα και οι δύο μετοχές έχουν ισχυρούς μετόχους, Γιώργο Περιστέρη, Μαριάννα Λάτση και Βαγγέλη Μαρινάκη αντίστοιχα.

    Το Jumbo, παρά τις δυσκολίες από την αύξηση του μεταφορικού κόστους των προϊόντων του από την Κίνα, συνεχίζει να επιβραβεύει τους μετόχους του με νέα διανομή κερδών 0,38 ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου. Η συνεχής διανομή μερισμάτων πάντως, δεν παύει να απασχολεί την αγορά για τις προθέσεις του Απόστολου Βακάκη σε ότι αφορά με τη συμμετοχή του στην εταιρεία.

    Τα ΕΛΠΕ μεταλλάσσονται μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης σε ένα πράσινο καθετοποιημένο όμιλο παραγωγής καθαρής ενέργειας, δαπανώντας σε επενδύσεις 4 δις. Ευρώ.  Οι χρηματιστές αναφέρουν ότι η μετοχή χτίζει ισχυρή βάση πάνω από τα 6 ευρώ.

    Τέλος ο Φουρλής δρομολογεί την είσοδο της Trade Estate στο Χρηματιστήριο εντός του ά 6μήνου του 2022. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου διαμορφώνεται πάνω από τα 203 εκατ. ευρώ όταν η αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων της θυγατρικής του αγγίζει ή και ξεπερνάει το ύψος της χρηματιστηριακής αξίας του ομίλου.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Δυναμικό ξεκίνημα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά αναζητούνται… αγοραστές

    Fitch, ΔΕΗ, Attica Group και ΕΧΑΕ τα στοιχήματα της αγοράς στις πρώτες μέρες του 2022

    Χρηματιστήριο: Οι τελευταίες αγορές πριν αλλάξει ο χρόνος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο Jumbo – Μεγάλος όγκος στη Μοτοδυναμική

     



    ΣΧΟΛΙΑ