• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο: Το εμβόλιο δεν «μπόλιασε» την αγορά – Ζοφερές παραμένουν οι προβλέψεις


    Σε πτωτική τροχιά, υποχωρώντας κάτω από τα 41 δολάρια ανά βαρέλι, βρίσκεται για δεύτερη ημέρα το πετρέλαιο.

    Η μη αναμενόμενη μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις απαισιόδοξες προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), σκιαγραφούν ζοφερό σκηνικό για το μέλλον της ζήτησης στην αγορά πετρελαίου.

    Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 4,28 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Από την πλευρά της, η IEA μείωσε τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως το τρέχον τρίμηνο κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο τελευταίο μηνιαίο report της.

    Παρ’ όλα αυτά, η τιμή του πετρελαίου παραμένει περίπου 9% υψηλότερα αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι αισιόδοξες ειδήσεις από το μέτωπο της ανάπτυξης ενός εμβολίου για τη λοίμωξη Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός έφερε απότομη άνοδο τιμών τη Δευτέρα. Η αγορά βρίσκει επίσης στήριξη στις ενδείξεις ότι η συμμαχία OPEC+ είναι κοντά σε συμφωνία για την καθυστέρηση μιας σχεδιαζόμενης «χαλάρωσης» στις μειώσεις παραγωγής.

    Ωστόσο, μπορεί η είδηση για το εμβόλιο να λειτούργησε σαν ούριος άνεμος οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές, αλλά στην αγορά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο κυκλοφορίας του. Τρεις από τους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες του πλανήτη προειδοποίησαν ότι μπορεί να μην είναι αρκετό για να βάλει τέλος στις οικονομικές προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία. Η IEA τόνισε επίσης ότι το εμβόλιο δεν πρόκειται να αναζωογονήσει γρήγορα τις αγορές ενέργειας που πλήττονται αυτήν τη στιγμή από το δεύτερο κύμα της Covid-19 σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

    «Η πραγματικότητα φαίνεται να είναι ότι οι προσδοκίες για άμεση θεραπεία μέσω του εμβολίου ενδέχεται να είναι παρατραβηγμένες», σημείωσε ο Kim Kwangrae, αναλυτής στη Samsung Futures στη Σεούλ. «Οι τιμές θα δεχθούν πιέσεις βραχυπρόθεσμα, καθώς η παγκόσμια ζήτηση παραμένει υποτονική με την αδυσώπητη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού», πρόσθεσε.

    Τιμές
    – Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) για παράδοση τον Δεκέμβριο υποχωρούσε κατά 1,5% στα 40,49 δολάρια ανά βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά από απώλειες 0,8% την Πέμπτη

    – Το Brent για τον Ιανουάριο έχανε 1,1% στα 43,05 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE Futures Europe έπειτα από πτώση 0,6% στην προηγούμενη συνεδρίαση

    Σημειώνεται πως ο οργανισμός OPEC+ θα συνεδριάσει στο τέλος του μήνα για να συζητήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει στο θέμα της παραγωγής και έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αναβάλει την αύξηση της παραγωγής για τις αρχές του ερχόμενου έτους. Πέραν της πανδημίας, ένας ακόμη παράγοντας που περιπλέκει τις προσπάθειες του οργανισμού να διαχειριστεί την αγορά είναι και η αύξηση της παραγωγής από τη Λιβύη, η οποία υπερβαίνει πλέον το 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ