• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο: Ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής βάζει τέλος στον ανελέητο πόλεμο τιμών

    • NewsRoom


    Σε μια ιστορική συμφωνία για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, η οποία βάζει τέλος στον καταστροφικό πόλεμο τιμών που βρισκόταν σε εξέλιξη, κατέληξαν οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του πλανήτη.

    Ύστερα από έναν μαραθώνιο διμερών διαπραγματεύσεων, που κράτησε μία ολόκληρη εβδομάδα, και τέσσερις ημέρες τηλεδιασκέψεων με υπουργούς από όλο τον κόσμο -συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΕΚ+ (OPEC+) και της G20- επιτεύχθηκε συμφωνία για την αντιμετώπιση των δραματικών επιπτώσεων που έχει η πανδημία του νέου κορονοϊού στη ζήτηση.

    Οι συνομιλίες κινδύνευσαν να οδηγηθούν σε ναυάγιο, λόγω της αντίδρασης του Μεξικού. Σώθηκαν όμως την τελευταία στιγμή, χάρη στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Τελευταία στιγμή δηλαδή πριν ανοίξουν οι αγορές.

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο οργανισμός ΟΠΕΚ+, ήτοι οι μεγαλύτεροι πετρελαιοπαραγωγοί του πλανήτη, θα μειώσει την παραγωγή του κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. ΗΠΑ, Βραζιλία και Καναδάς θα συνεισφέρουν άλλα 3,7 εκατ. βαρέλια, καθώς μειώνεται η παραγωγή τους.

    Με την πανδημία να έχει παραλύσει τις μεταφορές και τα ταξίδια -αεροπορικά και μη- η ζήτηση για βενζίνη έχει καταρρεύσει και η τιμή του αργού πετρελαίου βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών.

    Το ζήτημα τώρα για την αγορά πετρελαίου είναι το κατά πόσον η μείωση αυτή θα σταθεί ικανή να ανακόψει την υποχώρηση των τιμών, δεδομένου ότι ζήτηση για ενέργεια ουσιαστικά δεν υπάρχει.



    ΣΧΟΛΙΑ