• ΑΓΟΡΕΣ

    Πανικός στη Wall Street για τον κοροναϊό: Βουτιά 600 μονάδων για Dow Jones

    • NewsRoom
    Wall Street


    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η Wall Street την Παρασκευή καθώς τα κρούσματα της επιδημία του νέου κοροναϊού ξεπέρασαν πλέον αυτά της επιδημίας του SARS, έχοντας καταγραφεί σε περισσότερες από 26 χώρες.

    Η Κίνα επιβεβαίωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν πλέον τα 10.000 ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 213. Παράλληλα, κρούσματα καταγράφονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Βρετανία, η Ιταλία και η Σουηδία.

    Οι εξελίξεις συνεχίζουν να προκαλούν πολλές αναταράξεις τόσο στην οικονομία, από τον ταξιδιωτικό τομέα μέχρι τη ναυτιλία και το εμπόριο. Άλλωστε, η υποχρεωτική καραντίνα που έχουν επιβάλει οι Κινεζικές αρχές αναγκάζει εργοστάσια και εμπορικά καταστήματα να παραμένουν κλειστά, αυξάνοντας τους φόβους για επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

    Παράλληλα, την Παρασκευή η κυβέρνηση Τραμπ έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, εντείνοντας ακόμη περισσότερους τους φόβους των επενδυτών. .

    Η ανησυχία καταγράφηκε στο ταμπλό της Wall Street, η οποία κατέγραψε τη χειρότερη ημέρα από τις 25 Αυγούστου. Ο  Dow Jones  υποχώρησε κατά  603 μονάδες (-2,09%) στις 28.256,03 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε σημειώσει απώλειες έως και 700 μονάδες. Μόλις 4 από τις 30 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με άνοδο, με την ΙΒΜ να προσφέρει τη μεγαλύτερη στήριξη με άλμα +5,09%. Αντίθετα, πτώση άνω του 4% κατέγραψαν οι μετοχές των Exxon Mobil, Apple, Visa και Dow, ενώ άνω του 3% υποχώρησαν οι μετοχές των UnitedHealth, Chevron και Intel.

    Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 1,80% και έκλεισε στις 3.224,50 μονάδες, ενώ ο πτώση 1,6% σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 9.150,94 μονάδες, με την μετοχή της Amazon να προσφέρει μικρή στήριξη.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones υποχώρησε κατά -2,53%, ο S&P 500 κατά -2,12%, ενώ ο Nasdaq κατά -1,76%.

    Σε επίπεδο μήνα, ο Ιανουάριος κινήθηκε αρνητικά για τον Dow Jones σημειώνοντας πτώση -0,99% αλλά και για τον S&P 500 που υποχώρησε κατά -0,16%. Αντίθετα, σε επίπεδο μήνα ο Nasdaq  σημείωσε άνοδο 1,99%.



    ΣΧΟΛΙΑ